El president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que retorni les competències a la Generalitat per poder gestionar el desconfinament. Per fer-ho possible, Torra vol oferir “tres opcions” a l’executiu espanyol: aixecar l’estat d’alarma perquè Catalunya recuperi les competències, que s’aixequi l’estat d’alarma només a Catalunya, o que es modifiqui el decret d’estat d’alarma perquè el govern català pugui gestionar el desconfinament. Aquestes opcions seran presentades aquest diumenge a la reunió de Sánchez amb els presidents de comunitats autònomes.

El consell executiu ha aprovat el seu propi pla de desconfinament, basat en les recomancions del metge i investigador Oriol Mitjà. El president català ha dit que volen que sigui “progressiu i esglaonat” i basat en l’evolució de les “dades epidemiològiques”. Torra l’ha dividit en tres grans fases: la del confinament actual, el desconfinament gradual i la nova normalitat.

En la fase de desconfinament gradual ha dit que “el sistema de vigilància serà clau” i que començarà, sense posar dates, quan els hospitals deixin d’estar saturats. En aquest període Torra vol garantir que de cada nou cas de coronavirus se’n pugui fer la traçabilitat.

L’ordre del desconfinament començaria per la tornada a la feina de les persones “sanes”, sense concretar, als llocs de treball no essencials. Gradualment es permetria fer esport de forma individual i fer passejos per franges horàries. Més endavant es reobririen les botigues en funció de les seves característiques amb un aforament màxim de 30 persones. Després s’obririen bars i restaurants garantint la distància social, i s’obririen equipaments escolars i esportius. En l’última fase de desconfinament es permetrien els grans esdeveniments esportius, socials i culturals.

Després d’aquest desconfinament s’arribaria a la fase que Torra ha anomenat de “nova normalitat“, que s’allargaria fins que hi hagi la vacuna del coronavirus. En aquest període s’hauran de seguir prenent mesures de distanciament social per evitar que hi torni a haver un pic de contagis.