El Consell de Ministres ha aprovat l’aplicació del pla per a la transició cap a una altra normalitat, que defineix quatre fases de desescalada de l’estat d’alarma pel coronavirus. El pla començarà a aplicar-se a partir del 4 de maig i si la pandèmia evoluciona bé es preveu que es reprengui gairebé tota l’activitat a finals de juny.

Fase 0: preparació de la desescalada

En una fase inicial, que començarà el 4 de maig, s’obriran els petits locals amb cita prèvia com els restaurants però mai per consumir a l’interior del negoci sinó per comprar productes per endur-se. També es reprendran els entrenaments dels esportistes professionals. També començaran a funcionar les perruqueries, tot i que amb cita prèvia i un 30% de l’aforament.

Fase 1: inicial

Algunes illes de les Balears i les Canàries ja adoptaran aquesta mesura a partir de dilluns que ve, i la resta d’autonomies, el dia 11. En aquesta fase, es permetran les visites i reunions entre familiars i amics que visquin a la mateixa província. S’obriran els petits comerços amb restriccions estrictes de seguretat i les terrasses amb un 30 % de capacitat. També es reobriran els hotels i allotjaments turístics, que hauran de mantenir clausurades les zones comunes. Durant aquesta fase es fixarà un horari preferent de sortida per als més grans de 65 anys i s’obriran els espais de culte amb l’aforament limitat al 30 %.

Fase 2: intermèdia

El curs escolar es reprendrà al setembre amb algunes limitacions. En l’àmbit cultural es reobriran equipaments amb un 30 % del públic i es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. Pel que fa als espectacles a l’aire lliure, hauran de ser de com a màxim 400 persones i amb cadires. A més, els locals podran obrir al públic amb un 30 % de les taules i els espais de culte obriran al 50 %. També es permetran la caça i la pesca esportives.

Fase 3: nova normalitat

Es flexibilitzarà el moviment entre territoris i es permetrà l’obertura de restaurants amb un 50 % de l’aforament. També es reobriran les platges.

Evitar rebrots de la pandèmia i contagis massius és una prioritat per a les autoritats sanitàries. L’executiu central alerta que les mesures de desescalada no han de fer abaixar la guàrdia als ciutadans perquè el virus i els seus efectes són encara molt presents. Pedro Sánchez ha remarcat que les sortides s’han de fer extremant les mesures d’autoprotecció i respectant les distàncies de seguretat.

Desescalada per territoris

El president espanyol també ha donat a conèixer com es produirà la desescalada per territoris en quatre fases sense dates determinades. Ha confirmat que serà asimètrica, gradual i coordinada amb les altres administracions. La gestió d’aquest relaxament de l’aïllament es farà mitjançant el Comitè Tècnic de Seguiment del Coronavirus, que, a partir d’ara, rep el nom de Comitè Tècnic per a la Desescalada. Aquest grup, que encapçalarà Sánchez, decidirà cada dues setmanes les mesures que es poden aplicar a cada territori en coordinació amb els governs autonòmics. En paral·lel, el Ministeri de Sanitat controlarà la pandèmia de la covid-19 en aquestes zones per tal de decidir si s’han de restringir o autoritzar activitats.

Pròrroga de l’estat d’alarma

Pedro Sánchez també ha explicat que tornarà a demanar al Congrés dels Diputats una nova pròrroga de dues setmanes de l’estat d’alarma. L’actual decret estableix les mesures d’excepció fins al 9 de maig i, abans que arribi aquesta data, la resta de partits de la cambra baixa hauran de donar llum verda a la mesura, que s’estendria fins a la penúltima setmana del mes vinent.