La portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha demanat aquest dilluns al Govern espanyol que incrementi les mesures fiscals per protegir les empreses i els treballadors de la crisi pel coronavirus. “Ens preocupen molt les conseqüències econòmiques de la crisi, la majoria de decisions són a compte d’empreses i treballadors, qui hi ha de fer front econòmicament és l’Estat“, ha dit Budó. Així mateix, ha assegurat que cal garantir la supervivència del teixit productiu. “No serveix de res evitar acomiadaments avui, si després les empreses han de tancar”, ha afirmat Budó.

En aquest sentit, Budó ha defensat que cal aplicar mesures més contundents, no només per ajudar als qui ho necessitin durant el confinament, sinó per garantir el futur de les empreses i els llocs de feina dels treballadors. Per això, ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez que, d’una banda, garanteixi una “renda bàsica universal, una prestació econòmica que rebin els treballadors que ho necessitin mentre duri el confinament”. També ha sol·licitat suport als autònoms a través de la suspensió de pagament d’impostos i quotes.

La portaveu de la Generalitat també ha demanat al Govern central que apliqui mesures més estrictes pel que fa als pagaments relacionats amb l’habitatge, com ara la suspensió temporal dels lloguers, com ha fet l’Ajuntament de Barcelona i els subministres. Ha defensat que són mesures que s’han aplicat en altres països de la Unió Europea com França, Alemanya i Itàlia i que els ministres de finances de la UE van donar “llum verda a la suspensió temporal de les regles fiscals”. “El confinament tributari és necessari per donar viabilitat i mantenir els llocs de treball i mitigar l’impacte social d’aquesta pandèmia”, ha assegurat Meritxell Budó.

Triplica el servei d’atenció del servei d’ocupació

El Servei d’Ocupació d Catalunya (SOC) preveu un augment de la demanda d’informació de temàtica laboral davant la crisi per la covid-19. “Esperem un augment de trucades relacionades amb els ERTO i amb les inscripcions de demandants d’ocupació a través de les oficines de treball”. En aquest sentit, segons la portaveu, la Generalitat s’ha anticipat a aquest increment i ha triplicat el personal d’atenció telemàtica i telefònica.

En concret, s’han afegit 441 professionals a les oficines que faran teletreball. En dues hores, aquest dilluns s’han debut més de 650 trucades. L’atenció telefònica serà gratuïta a través del telèfon 900 800 046 i el servei estarà operatiu de dilluns a divendres de 8 a 14 h. Tot i això, Budó ha recordat que el servei públic de la Generalitat no té “competència en la tributació o els pagaments de l’atur“, ha dit.