El sindicat Metges de Catalunya, majoritari al sector, augura que els centres d’atenció primària (CAP) es col·lapsaran a mesura que s’entri en la fase 1 de desconfinament. Així com durant la crisi del coronavirus els hospitals han estat clau per gestionar la malaltia, en la desescalada el protagonisme passarà a ser dels centres d’atenció primària, que faran tests PCR a pacients amb símptomes del virus.

D’aquesta manera, hauran de compaginar l’assistència amb la realització de tests. I aquesta tasca que se sumarà a l’impuls de la via telemàtica, sobretot per a tràmits. Per això, el secretari general del sindicat, Josep Maria Puig, afirma que “si tots els objectius marcats s’han d’assolir, serà absolutament impossible”, tenint en compte que aquests centres ja estaven saturats abans de la pandèmia per la falta de metges de família.

Possible rebrot

A banda dels CAP, al sindicat també el preocupa que hi hagi un rebrot de coronavirus, una possibilitat que no veu gens llunyana perquè ja ha passat en algunes regions d’Alemanya o a Corea del Sud. Per fer-hi front, no pateixen perquè no hi hagi respiradors o llits d’UCI. Creu que, després de la crisi, n’hi ha més amb la instal·lació dels nous pavellons.

El que té molt amoïnat el sindicat és que si hi ha un rebrot de la covid-19 no hi hagi prou metges preparats per atendre els pacients, perquè “el cansament físic i emocional d’haver vist tanta gent patir o morir els està passant una factura tremenda que cada vegada anirà a més”, ha explicat Puig. Per això, demana prudència als ciutadans en la desescalada, perquè alerta que “els professionals estan febles i dèbils”.

El sindicat també reclama recuperar els salaris i el pressupost retallat i no perdre diners durant aquesta crisi com ha passat a Can Ruti, on els metges especialistes i els residents han cobrat gairebé 1.000 euros menys perquè, tot i treballar 12 hores seguides cada dia, no han fet guàrdies, que els apugen el sou. Puig ha explicat, però, que per a aquest maig el cas s’ha resolt.