aeroport de Barcelona el Prat

(ACN) Espanya exigeix a partir d’aquest dilluns, 23, als viatgers provinents de països de risc una PCR negativa de coronavirus feta en les últimes 72 hores per poder entrar a l’estat. Aquesta mesura se suma als controls sanitaris que el Ministeri de Sanitat ja va establir i que consisteixen en el control de temperatura i el control visual als punts d’entrada. El formulari de control sanitari que els passatgers internacionals han d’emplenar recollirà una pregunta sobre si la persona disposa d’una PCR realitzada en les 72 hores prèvies a arribar a Espanya. El document haurà de ser l’original, redactat en espanyol o anglès, i en format paper o electrònic.

En cas que el formulari no s’hagi pogut omplir telemàticament, a través del codi QR generat a través del web spth.gob.es o de l’aplicació Spain Travel Health-SpTH, es podrà presentar en format paper abans de l’embarcament. En aquest cas, haurà d’anar acompanyat del document acreditatiu original de la prova diagnòstica.

Les agències de viatges, els operadors turístics i les companyies de transport aeri o marítim i qualsevol altre agent que comercialitzi bitllets hauran d’informar els passatgers de l’obligatorietat de disposar d’una PCR amb resultat negatiu per poder viatjar.

Criteri de les zones de risc

Per establir les zones o països de risc als quals s’exigirà la realització d’una PCR, en el cas dels països de la Unió Europea i països Schengen, es prendran com a referència els criteris previstos en la Recomanació de la Unió Europea 2020/1475, del 13 d’octubre. Pel que fa als països tercers, la referència bàsica serà la incidència bàsica acumulada per 100.000 habitants en els darrers 14 dies, complementat amb les capacitats implantades segons es preveu en el Reglament sanitari internacional.

El Ministeri de Sanitat informa que aquesta mesura compleix la Recomanació de la UE 2020/1475, que persegueix posar fi a la disparitat dels models de control sanitari implantats pels països de la Unió Europea.