Janet Sanz

(ACN) Els alcaldes de Badalona, Xavier Garcia Albiol; Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, han enviat una carta a la presidenta del Consorci del Besòs i tinenta d’alcalde a Barcelona, Janet Sanz, en què l’acusen d’“imposar el seu criteri” sense tenir en compte la resta de socis. Denuncien que Sanz ha decidit “unilateralment” que el Consorci no assumeixi dos serveis que fins al 2019 assumia el desaparegut Consell Comarcal del Barcelonès.

Es tracta de la gestió de la gossera comarcal i del servei de taxi adaptat. Segons els tres alcaldes, Sanz ha impedit el debat i ha amagat informes jurídics que avalarien que el Consorci assumeixi aquests serveis. “Un consorci supramunicipal requereix acords basats en el consens i no en la imposició radical”, apunten els alcaldes en l’escrit, en què acusen Sanz de prendre la decisió “sense transparència” i per motivacions polítiques.

Amb l’extinció del Consell Comarcal del Barcelonès, a finals del 2019, la gestió de tres serveis va quedar en suspens. L’Àrea Metropolitana va assumir les beques menjador i, fins al 31 de gener del 2021 farà el mateix amb el servei de taxi adaptat. En el cas de la gossera comarcal, ubicada a Badalona, la gestió s’ha fet de forma mancomunada entre els tres ajuntaments denunciants. Afirmen que si haguessin d’assumir el servei directament es crearia un greuge amb els altres municipis.

Sanz replica els alcaldes

La presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, ha replicat els alcaldes i ha afirmat que “no té sentit” que l’ens hagi de gestionar serveis municipals. “L’Àrea Metropolitana i la Diputació gestionen serveis d’aquest tipus”, assegura Sanz, que recorda que el gruix del finançament del Consorci l’aporta Barcelona i que si s’ha de modificar què ha de fer l’ens, “ho hem de parlar entre tots”.

La també tinenta d’alcalde de Barcelona insisteix que el Consorci del Besòs és un ens que impulsa projectes de transformació urbana. Janet Sanz s’ha ofert als alcaldes per liderar un front comú i trobar solucions perquè l’Àrea Metropolitana assumeixi aquests serveis.