El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que la majoria de territoris d’Espanya que havien sol·licitat passar a la fase 1 del desconfinament pel coronavirus podran fer-ho. A Catalunya les zones que podran passar a la fase 1 a partir de dilluns, 11 de maig, són les regions sanitàries de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu – Aran, tal com havia demanat el govern català. Barcelona, per tant, en quedarà fora.

Illa ha detallat que el 51 % dels espanyols podran passar a la fase 1 de la desescalada. També ha recordat que “tota prudència és poca en les decisions de la desescalada”, i que en aquests moments el més important és mantenir “la disciplina social”.

Les que no avançaran i continuaran en la fase 0 són la resta de regions de Catalunya, la Comunitat de Madrid, algunes zones de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Castella-la Manxa i Castella Lleó. En el cas de Madrid l’executiu de Sánchez vol esperar que el sistema de detecció primària estigui més consolidat. La resta de territoris de l’estat canviaran de fase 1 de la desescalada.

 

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que els casos de les ciutats de Barcelona i Madrid són els més complicats per la “gran densitat de mobilitat i intercanvi nacional i internacional” que hi haurà a mesura que vagin avançant en noves fases. Simón no descarta, però, que aquestes ciutats puguin accedir a la fase 1 de desconfinament “d’aquí a uns dies.

Ara les comunitats autònomes podran sol·licitar un nou canvi de fase per al pròxim dilluns 18 de maig.