El govern de la Generalitat no vol que Barcelona entri en la fase 1 de la desescalada l’11 de maig perquè es troba en “risc moderadament alt” de transmissió del coronavirus. I, de fet, declina posar una data límit perquè Barcelona pugui fer aquest pas. “Proposem fer passes endavant, però segures, que no ens obliguin a recular. No ens anticiparem“. No descarta, fins i tot, que la ciutat acabi fent la desescalada sola, per darrere de la resta del territori. 

D’aquesta manera, el Departament de Salut ha demanat a l’Estat que els barcelonins i, de fet, la gran majoria de la població de Catalunya continuïn més dies en la mateixa situació de confinament que hi ha ara, a causa de la pandèmia. L’executiu de Quim Torra proposa que només tres de les nou regions sanitàries catalanes avancin en el desconfinament: les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran.

La proposta de Salut preveu, doncs, que els habitants de les regions de Barcelona ciutat, l’àmbit metropolità nord, l’àmbit metropolità sud, la Catalunya central, Girona i Lleida no entrin en la fase 1 l’11 de maig i ho facin més endavant, quan millorin les condicions de la pandèmia. “Encara hi ha transmissió comunitària del virus i hem de continuar sent prudents”, ha dit.

Risc moderat-alt a Barcelona

La proposta de Salut s’ha fet segons un índex de creixement potencial que analitza la probabilitat que es produeixi un rebrot en un territori determinat. El barem va de 0 a 100, entenent que fins a 30 el risc és baix; de 30 a 70 és moderat; de 70 a 100, moderat-alt, i més de 100, molt alt.

Cal destacar que Barcelona ciutat és la regió amb més risc, l’única, de fet, que se situa en la franja de moderat-alt (91). La segueixen Girona (65), Lleida (60) i la regió metropolitana sud (58). Aquests índexs, segons el secretari de Salut Pública, Joan Guix, es guien per “dos macrocriteris”, que són, d’una banda, aquesta probabilitat de rebrot i, de l’altra, “la capacitat que tenim, des d’un punt de vista assistencial, de respondre en cas que s’acabi produint”.

Quan es podrà fer el pas a la fase 1?

Per fer el pas de la fase 0 a la fase 1, no caldrà necessàriament esperar que l’índex de creixement potencial de cada regió sanitària se situï per sota de 30. Segons Vergés, s’anirà veient i matisant, amb un treball conjunt amb el consistori: “No hem de ser estrictes en res perquè és un camí que no hem recorregut mai”.

Pel que fa a la situació de Barcelona, la consellera de Salut insisteix que no es troba en una mala situació: “El comportament és molt bo, estan decreixent els casos nous, i la capacitat sanitària de la ciutat és molt gran”. I sobre la possibilitat que tingui una casuística diferenciada fins al final, demana esperar “a veure si Barcelona es pot afegir al risc moderat. Avui estem així però anirem mirant dia a dia”.

Estudi “conjunt” amb les comunitats autònomes

El Ministeri de Sanitat ha rebut aquest dimecres les propostes de desescalada de totes les comunitats autònomes, les quals ha dit que estudiarà “conjuntament” amb els governs autonòmics. Però, en qualsevol cas, l’última decisió la té l’executiu de Pedro Sánchez. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha mostrat convençuda que La Moncloa aprovarà el document català que implica dividir el territori en nou regions sanitàries. No entendria, diu, que no s’acceptés, “per les converses que hem pogut tenir amb el ministeri no veig que puguin veure inadequades aquestes propostes”, hi afegeix.

Sobre el cas concret de Barcelona, els experts també recomanen mantenir el confinament actual a la ciutat més dies. Diuen que a la ciutat el nombre de casos continua sent elevat, que no s’estan fent els tests de diagnòstic suficients i que les unitats de cures intensives (UCI) continuen altament pressionades.