(ACN) El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha demanat aquest dijous una revisió urgent del model d’ordre públic de Catalunya en seu parlamentària. En una atenció a mitjans a la seu del departament, ha assegurat que en ple segle XXI una manifestació no pot acabar amb una persona lesionada de gravetat, en al·lusió a la jove de 19 anys que ha perdut l’ull a Barcelona.

“La investigació serà garantista i transparent”

La lesió de la jove és compatible amb l’impacte d’una bala d’escuma. Per això, el cos de Mossos d’Esquadra ha obert una investigació intena per saber què ha passat i com ha passat. Sàmper ha assegurat que aquesta investigació serà “garantista i transparent”, i també s’ha compromès a fer-ne públiques les conclusions tan bon punt “sigui clara la seva certesa”.

Sàmper també ha explicat que fa més de tres mesos que els Mossos treballen en la revisió del model d’ordre públic.

Aquesta investigació no qüestiona ningú, però el model és millorable. Sé que els Mossos vetllen per una millora, i si es detecta que l’ús del “foam” és millorable, no passa res per estudiar-ho, no és cap atac corporativista
Miquel Sàmper, conseller d’Interior en funcions

“Un debat serè, rigorós i profund” en el marc del Parlament

El conseller en funcions és partidari d’anar més enllà i obrir un “debat serè, rigorós i profund” sobre quin ha de ser el model d’ordre públic “perquè no es torni a repetir”. En aquest sentit, ha recordat que ja es va fer en el cas de les pilotes de goma, que va acabar amb la prohibició del seu ús, el 30 d’abril del 2014. 

Sàmper considera que és al Parlament on s’ha de fer aquesta reflexió sobre el model que convé a Catalunya i ho ha situat en la propera legislatura. Sàmper també s’ha ofert a respondre les preguntes que calguin en el marc de la Diputació Permanent.

De fet, el debat ja està sobre la taula. Entitats com Irídia o Amnistia Internacional demanen que el protocol d’ús de bales d’escuma es faci públic, així com el resultat de la investigació. També s’ha pronunciat sobre la qüestió el síndic de greuges, que ha obert una actuació d’ofici per esclarir els fets.

Crida a la manifestació pacífica

El màxim responsable d’Interior ha insistit que els aldarulls de dimarts i dimecres no es poden repetir. Per això, com ja va fer en la compareixença d’aquest dimecres, ha tornat a fer una crida a la manifestació pacífica.

Sàmper ha reclamat que s’exerceixi el dret a manifestació, perquè és un dret fonamental, però que no es pot utilitzar malament. Justament aquest dijous hi ha convocada la tercera jornada de protesta consecutiva.

També ha tornat a mostrar-se contrari a l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasel, ja que considera que el Tribunal Europeu de Drets Humans no considera delictius aquests fets, que el Codi penal espanyol recull en uns articles caducs, rancis i contraris a la democràcia moderna.