foto mosso esquadra disparar arma bales foam pau venteo
Foto: Pau Venteo

Tan bon punt el fotoperiodista Pau Venteo va difondre la imatge a les xarxes socials, es va compartir massivament pels usuaris. S’hi pot veure com un agent de la unitat de la Brimo dels Mossos d’Esquadra està apuntant amb la seva arma des de la finestra d’un furgó policial. La fotografia va ser presa la nit del 17 de febrer, durant la segona nit consecutiva d’aldarulls a Barcelona per les protestes per Pablo Hasél.

Segons l’entitat Irídia i també segons el testimoni de l’autor de la fotografia, el mosso estava a punt per disparar bales de “foam” contra els manifestants. En la fotografia es pot veure que l’espai d’obertura de la finestra és molt petit, el suficient perquè hi càpiga el cap de l’arma i també perquè l’agent pugui veure l’ambient del carrer des de dins.

Tècnica criticada per Irídia

El fet de disparar trets des d’un furgó és una actuació criticada per Irídia, ja que pot complicar la identificació dels agents que han recorregut a les bales d’escuma per dispersar els manifestants. L’entitat de defensa dels drets humans recorda que aquests projectils són de precisió i que no es poden fer servir contra el gruix dels manifestants. A més, s’han de disparar del tors cap a baix, mai al cap.

Els Mossos diuen que és una pràctica permesa

Fonts dels Mossos d’Esquadra han explicat a betevé que, d’acord amb el protocol policial, els agents poden disparar des de dins dels furgons. Apunten que aquesta actuació només es pot fer en casuístiques determinades, sobretot en casos de desordres públics com els vistos aquest dimecres a la nit en els aldarulls de Barcelona.

A més a més, la policia catalana ha obert una investigació per la jove que ha perdut un ull durant els aldarulls a la via Augusta.