Un mercat i una plaça alhora. El nou projecte de reforma del Mercat de l’Abaceria, a Gràcia, preveu que una part de la superfície es converteixi en una plaça oberta de 1.120 m2 sota la coberta. Un espai equivalent, per exemple, a la plaça de John Lennon, que queda molt a prop. A banda de les parades, el nou mercat tindrà també un espai d’economia cooperativa i un supermercat. Com a novetat, s’ha previst una tercera planta subterrània amb magatzems per a entitats i associacions de la Vila de Gràcia.

El nou projecte que ha refet l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona vol donar resposta a les peticions veïnals de més espai públic. Un cop retirada la coberta de fibrociment, la Plataforma d’Afectats per l’Abaceria va reclamar replantejar el projecte inicial per guanyar espai verd al barri. Amb una inversió de 24 M €, les obres de construcció del nou Mercat de l’Abaceria està previst que comencin a finals d’any o bé a principis del 2022. S’estima que es puguin allargar uns dos anys, tot i que des de l’Ajuntament prefereixen no posar una data final d’obres.

Recreació virtual del nou espai públic sota la coberta del mercat a la confluència dels carrers de Puigmartí amb Mare de Déu dels Desemparats

El nou Mercat de l’Abaceria tindrà 43 parades interiors d’alimentació i 14 exteriors no alimentàries, separades per parets de vidre. Totes se situaran a la planta baixa, que compartiran amb un espai per a cooperatives de productors. A diferència del que es preveia en el projecte inicial, el supermercat se situarà al primer soterrani. D’aquesta manera, s’ha pogut alliberar espai a la planta baixa per a la nova plaça. “Guanyar espai públic és una necessitat imperiosa al barri”, afirma el regidor de Gràcia, Eloi Badia.

Imatge virtual de l’interior del nou Mercat de l’Abaceria, que disposarà d’una quarantena de parades d’alimentació

La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, assegura que el nou mercat serà “un revulsiu per al comerç de Gràcia” que ajudarà a obrir “una nova etapa”. Al primer soterrani hi haurà també magatzems i cambres frigorífiques per als paradistes, així com a la segona planta subterrània, en què hi haurà 50 places d’aparcament. Estarà obert només durant l’horari comercial. Al tercer soterrani (uns 3.500 m2) és on s’ubicaran els magatzems i espais per a entitats i associacions del barri.

L’última reforma pendent de mercats històrics

El de l’Abaceria és l’últim gran mercat històric de Barcelona que queda per remodelar. Data del 1892 i l’estructura de ferro es conservarà completament. L’acord per reformar el mercat es va signar l’estiu del 2016 després de negociacions amb comerciants i veïns. L’estiu del 2018 es van traslladar les parades a la carpa provisional del passeig de Sant Joan. Aquest gener ha culminat l’enderroc del mercat antic i la retirada de la coberta de fibrociment, que es va fer amb un sistema complex, usant una bombolla mòbil.