L’endemà dels aldarulls que es van produir aquest dimarts a Barcelona, el Departament d’Interior s’ha reunit d’urgència per analitzar el dispositiu. El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, n’ha defensat la proporcionalitat i ha condemnat els fets perquè “la violència no està mai justificada”. El comissari, Joan Carles Molinero, ha confirmat que s’està treballant per detenir-ne tots els responsables. Les protestes a la ciutat van acabar amb tres detinguts, 11 ferits -entre ells, dues noies per bales d’escuma-, i destrosses a comerços, motos i mobiliari urbà.

“La violència no està mai justificada”

El conseller en funcions ha començat expressant una defensa de la llibertat d’expressió, però també ha condemnat amb duresa els aldarulls: “La violència no està mai emparada ni permesa”. Sàmper ha insistit que “no està mai justificada”.

Sàmper ha assegurat que quan s’empra la violència no es poden garantir els drets fonamentals. Per això, ha reiterat que “tots els drets fonamentals tenen límits”, també la llibertat d’expressió i el dret de manifestació.

“Uns preceptes caducs i rancis”

El màxim responsable d’Interior, ara en funcions, ha fet una defensa de la llibertat d’expressió com un dret fonamental. En aquest sentit, ha criticat la legislació espanyola, que té “uns preceptes caducs i rancis” que han permès l’empresonament del raper Pablo Hasél per unes lletres. Per això, ha dit, cal “una reforma urgent d’aquests preceptes que estan fora d’època”.

Però també ha demanat unanimitat sobre com s’han de defensar aquests drets i ha expressat preocupació perquè es van sobrepassar “límits”. El conseller ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans reconeix que una manifestació pot provocar molèsties i ha afegit: “El que va passar ahir no són molèsties”.

En aquest sentit, ha fet una crida reiterada perquè les properes mobilitzacions siguin pacífiques. Aquest dimecres a les 19 h, hi ha una convocatòria als Jardinets de Gràcia.

Defensa de l’actuació policial

El Departament d’Interior també ha defensat la proporcionalitat de l’actuació policial que, segons Sàmper, no “va intentar impedir la protesta”, sinó “neutralitzar els grups violents” que van provocar danys greus i lesions amb 10 agents ferits, quatre dels quals a Barcelona.

El comissari Joan Carles Molinero ha fet balanç de l’impacte dels disturbis, bona part dels quals es van produir a l’entorn de la Delegació del Govern a Catalunya. Molinero ha detallat que 50 contenidors van acabar cremats i 40 locals, sabotejats -25 d’entitats bancàries i 15 botigues-, 20 motos van ser cremades i hi va haver llançament d’objectes contundents, com llambordes.

El comissari ha assegurat que “aquests actes tindran conseqüències” per a qui els van fer. En aquest sentit, ha detallat que la policia està treballant intensament per poder detenir les persones que, arreu del territori, hagin atemptat contra l’autoritat i provocat incidents. Molinero ha insistit que seran detingudes i posades a disposició judicial. De moment, se n’han detingut 15 a Catalunya, tres de les quals a Barcelona.

De la seva banda, Sàmper ha agraït la condemna dels fets violents que ha fet l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Reunió d’urgència de la cúpula dels Mossos

Sàmper i la cúpula dels Mossos s’han reunit d’urgència aquest dimecres al matí per fer aquest balanç de l’operació i el desplegament policial. A banda del conseller en funcions, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el director general de la policia, Pere Ferrer, també han participat en aquesta trobada, que s’ha fet al complex Egara, a Sabadell.