eleccions catalunya 2021

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat la data de les eleccions a Catalunya: seran el 14 de febrer del 2021. D’aquesta manera, els comiciss’han endarrerit gairebé un any, després que Quim Torra va anunciar que les convocaria el 2020, quan s’aprovessin els pressupostos. Inicialment es preveien per a la primavera, durant el mes de maig, però amb la crisi del coronavirus tot va quedar aturat. Malgrat que l’estat d’alarma va acabar abans de l’estiu, Torra ha mantingut els darrers mesos que la prioritat era fer front a la covid-19. Ara, però, la seva inhabilitació n’ha precipitat els terminis.

El jutge pot marcar el calendari electoral?

El Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat ratificar la sentència del TSJC que inhabilita el president Quim Torra per un període d’un any i mig. Se’l va jutjar per haver desobeït l’ordre de la JEC i no haver despenjat a temps la pancarta amb un llaç groc i “Llibertat presos polítics” durant la campanya electoral del 28-A. Com que no hi ha cap convocatòria electoral sobre la taula, ha estat la decisió del jutge la que ha engegat el calendari electoral.

Quins són els passos?

Amb la comunicació de la sentència a Torra de manera personal, el president queda destituït, igual que tot el govern, i el vicepresident Pere Aragonès ha passat a substituir-lo, tot i que amb funcions limitades. Ara hi ha un govern sense president i amb tots els consellers en funcions.

Mentrestant, al Parlament s’ha posat en marxa l’engranatge per escollir un nou president de la Generalitat. El president de la cambra, Roger Torrent, té 10 dies per consultar els grups i veure si hi ha algun candidat amb suports. Si no n’hi ha cap, el termini s’ampliarà a dos mesos més, però si els esgota, automàticament hi haurà eleccions 54 dies després. Tot i això, Torrent ja s’ha avançat als terminis i ha fet pública la possible data electoral.

Per què s’ha posat fi a la legislatura?

El president català va assegurar que la crisi entre els dos socis de govern, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, amb l’episodi de tensió viscut al Parlament per la retirada del seu escó, en va deteriorar la confiança. Torra va explicar en una declaració institucional que posava fi a la legislatura i que convocaria eleccions a Catalunya un cop s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2020, però no va arribar a fixar-ne una data.