eleccions catalunya 2021

El president del Parlament, Roger Torrent, va anunciar la data de les eleccions a Catalunya: seran el 14 de febrer del 2021. D’aquesta manera, els comicis s’han endarrerit gairebé un any, després que Quim Torra anunciés que les convocaria el 2020 tan bon punt s’aprovessin els pressupostos catalans. Les eleccions es preveien per a la primavera però amb la crisi del coronavirus tot va quedar aturat. Finalment, la inhabilitació de Torra n’ha precipitat els terminis.

A continuació et detallem tot el que has de saber sobre el calendari electoral que es preveu per a Catalunya els pròxims mesos.

El jutge pot marcar el calendari electoral?

El Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat ratificar la sentència del TSJC que inhabilita Quim Torra per un període d’un any i mig. Se’l va jutjar per haver desobeït l’ordre de la JEC en no despenjar a temps la pancarta amb un llaç groc i “Llibertat presos polítics” durant la campanya de les eleccions generals del 28-A.

Com que ara per ara no hi ha cap convocatòria electoral sobre la taula, ha estat aquesta decisió judicial la que ha fet començar a córrer el cronòmetre electoral.

En espera d’un candidat abans del 21-D

Amb la comunicació de la sentència, Quim Torra va quedar destituït com a president, igual que tot el govern. Des d’aleshores, Pere Aragonès el substitueix amb funcions limitades. Al Parlament va posar-se en marxa l’engranatge per escollir un nou cap de l’executiu català. El president de la cambra, Roger Torrent, va consultar tots els grups parlamentaris per veure si hi havia algun candidat amb els suports suficients. El 21 d’octubre va comunicar que no n’hi havia cap i, per tant, va posar en marxa el rellotge electoral.

Des d’aleshores, hi ha dos mesos més de marge (fins al 21 de desembre) abans de la convocatòria automàtica d’eleccions 54 dies després (14 de febrer). Tot i això, no es descarta que es pugui acabar ajornant els comicis si així ho exigeix l’evolució de la pandèmia.

Per què s’ha posat fi a la legislatura?

El president Quim Torra va assegurar que la crisi entre els dos socis de govern, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, amb l’episodi de tensió viscut al Parlament per la retirada del seu escó, en va deteriorar la confiança. L’aleshores cap de l’executiu català va explicar en una declaració institucional que posava fi a la legislatura i que convocaria eleccions a Catalunya un cop s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2020, però no va arribar a fixar-ne una data.