Un cop acabades les festes de Nadal, aquest dijous, 7 de gener, han entrat en vigor les noves restriccions decretades per la Generalitat. El govern català va endurir les mesures per fer front a l’augment de casos de coronavirus. Estaran vigents durant 10 dies, fins al 17 de gener.

Principalment, les noves mesures afecten el comerç i la mobilitat, ja que a partir d’aquest dijous el confinament és municipal durant tota la setmana. Per garantir-ne el compliment, els Mossos d’Esquadra han desplegat 280 controls de carretera amb què fan “comprovacions selectives a les entrades i sortides de les poblacions”. També vigilen els accessos de Rodalies i els Ferrocarrils de la Generalitat per revisar que els desplaçaments s’ajusten a les noves mesures.

Pel que fa als controls de trànsit, no es fixen en un mateix punt durant tot el dia, sinó que es van movent. Aquest matí, per exemple, se n’ha instal·lat un a la Gran Via, a l’altura de la Ciutat de la Justícia. Coincidint amb el primer dia oficial de les rebaixes, alguns dels conductors a qui han parat han explicat a betevé que no sabien que les restriccions entraven en vigor avui i que tenien la intenció d’anar de compres a altres municipis.

Pel que fa al comerç, només poden obrir les botigues de menys de 400 metres quadrats de dilluns a divendres. Durant el cap de setmana, es prohibeix qualsevol activitat comercial excepte l’essencial. En canvi, els establiments dels centres comercials estan tancats els set dies de la setmana.

Centre comercial de l'Illa Diagonal tancat

Quant a l’activitat esportiva, tan sols es permet la que es fa a l’aire lliure i les piscines poden obrir al 50 %. Les restriccions per a bars i restaurants i la cultura continuen sent les mateixes que estaven en vigor fins ara.

L’escola manté l’obertura per a l’11 de gener

La tornada a les aules es manté per a l’11 de gener tot i que 18 experts havien demanat endarrerir la represa del curs i algunes famílies reclamaven proves PCR abans de tornar a classe.