La sortida de Junts del govern de la Generalitat de Catalunya, validada per la consulta que el partit ha fet a la militància, pot tenir repercussions a l’Ajuntament de Barcelona. Amb la vista posada en les eleccions municipals del 2023, una de les incògnites és quin impacte tindrà en el possible retorn de Xavier Trias com a candidat de Junts, però també pot tenir un paper clau en la negociació del pressupost per al 2023.

Analitzem a continuació la situació que es presenta a partir d’ara.

El retorn de Trias, escenari obert

L’exalcalde Xavier Trias va fixar aquest mes d’octubre per decidir si torna a la política municipal com a candidat de Junts a les eleccions municipals. Una de les condicions que va posar va ser que hi hagués ordre i estabilitat al partit. Aquest dilluns, abans dels resultats de la consulta, va assegurar que sortir del govern seria “absolutament sorprenent, erroni i equivocat. La ruptura impacta de ple en la decisió que ha de prendre Trias.

Ara bé, després de conèixer els resultats de la consulta, el portaveu municipal de Junts, Jordi Martí i Galbis, ha piulat que el nom de Trias continua sent “el principal actiu” del partit a Barcelona. Més tard, el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha volgut agrair la col·laboració de Xavier Trias després de la ruptura del govern.

La sortida de Junts del govern també suposa una sacsejada per al grup municipal a l’Ajuntament. Els cinc regidors en bloc van signar aquest dimecres un manifest en què es mostraven a favor de continuar a l’executiu de Pere Aragonès.

El pressupost del 2023

Una altra de les repercussions que la ruptura del govern català pot tenir en la política municipal és la negociació del pressupost del 2023. Amb un govern d’ERC en solitari a la Generalitat, els de Pere Aragonès necessitaran el suport d’altres grups (el PSC i els comuns) per tirar endavant els comptes. El PSC ja es va oferir si l’executiu es trencava. Amb aquest escenari, a Barcelona, el govern de comuns i socialistes a l’Ajuntament pot demanar el mateix al grup d’Ernest Maragall, que ERC doni suport als seus comptes a l’Ajuntament.

Per als comptes del 2022, el pacte entre En Comú Podem i ERC al Parlament ja va fer canviar el vot dels republicans a l’Ajuntament. Després de votar en contra del pressupost municipal en el primer tràmit, el grup d’Ernest Maragall es va abstenir en l’aprovació definitiva forçat per l’acord amb els comuns al Parlament.

Martí Grau: “S’acaba el procés”

Des del govern municipal, una de les primeres reaccions ha estat la de Jordi Martí Grau. El tinent d’alcalde de Cultura, en una altra piulada, ha qualificat de “desastre” el trencament del govern de la Generalitat però afegeix que d’aquí n’ha de sortir una etapa amb més futur i dona el procés per liquidat.

Quan va saltar la crisi de Junts, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, van coincidir a qualificar la situació d’espectacle, un “espectacle que no ens mereixem“, va dir literalment Colau. Els màxims responsables del govern municipal van expressar preocupació pels fets i van demanar a més un govern estable, que finalment s’ha acabat trencant.