El Grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que no donarà suport al pressupost del 2022. Els comptes s’han de votar de forma inicial a la Comissió d’Economia de dimecres, com a pas previ al debat final al plenari de desembre, i els d’Ernest Maragall ja hi han avançat el “no”. Consideren que hi ha “moltes raons” i que el govern municipal “s’ho ha guanyat a pols” pels incompliments dels acords en altres pressupostos.

Ens veiem absolutament obligats a actuar en nom de l’interès general de la ciutat i enviar un missatge de distància
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

Maragall ha denunciat que des del govern municipal hi ha un “menysteniment als barris i a la ciutat, i una manca d’ambició, de projecte i d’horitzó per a la ciutat”. Per tot plegat, diu el líder d’ERC, hi votaran “no” amb “absoluta convicció i responsabilitat”. Des del govern municipal, el regidor de Pressupost, Jordi Martí, ha qualificat el vot contrari de “rampell imprudent i electoralista” que posa en perill 400 M €.

El retard de la reforma de la Rambla, exemple d’incompliment

L’anunci l’han fet davant del marcador que assenyala el temps de retard de la reforma de la Rambla. Aquest dilluns marca 1.999 dies i, dimarts, en seran 2.000, exemple de “l’incompliment amb veïns i els acords amb ERC”. Recorden que la reforma de la Rambla es va pactar al pressupost 2020 i anuncien que, per això, presentaran una proposició a la Comissió d’Urbanisme d’aquesta setmana per demanar l’inici de les obres l’any vinent.

La setmana passada, Ernest Maragall ja va advertir que el seu grup estava “molt lluny” del pressupost municipal per al 2022. Després de successives reunions amb el govern municipal, assegura que no hi ha hagut cap reacció a les propostes que van plantejar. El “no” d’ERC als comptes, arriba després que, amb una abstenció, van permetre aprovar de forma inicial les ordenances fiscals del 2022, un debat que es negocia de manera paral·lela al pressupost.

No hi ha cap canvi en el model econòmic de la ciutat, en l’urbanisme, la seguretat, el civisme, la neteja, en com s’enfoca la transició energètica, i tampoc en l’aposta pel transport públic
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

Artadi: “Esperem que no sigui una tàctica electoral”

La líder municipal de Junts, Elsa Artadi, ha celebrat el vot contrari d’Esquerra al pressupost del 2022: “donem la benvinguda a ERC a dir no als comptes de Colau i Collboni”. Artadi espera que el vot anunciat no sigui “una tàctica electoral” i ha demanat als republicans que s’allunyin del “tripartit de facto” que han fet amb comuns i socialistes amb polítiques que “perjudiquen Barcelona”.

Cs i PP posen condicions als comptes

El “no” d’ERC no significa que els comptes no es puguin aprovar. Altres grups com Ciutadans (amb tres regidors) o Barcelona pel Canvi (que, amb la regidora no adscrita, també té tres regidors) són suficients per decantar majories. Aquests últims asseguren que encara s’estan pensant el vot (van donar suport al pressupost del 2021). En canvi, Ciutadans posa condicions per votar-hi a favor: tornar a les taxes i impostos del 2019, és a dir, rebaixar tributs.

El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha dit que el govern municipal no pot “donar l’esquena” a la ciutadania i a les empreses i que si no hi ha una rebaixa d’impostos, votaran en contra del pressupost. Des del PP, Josep Bou ha posat en dubte el “no” d’ERC. El dirigent popular ha defensat que tota empresa i ajuntament tingui un pressupost, però ha dit que tal com està plantejat ara diran que no pels diners que es destinen a subvencions. “L’intentarem modificar pel bé de Barcelona”, ha afegit.