consulta junts última hora crisi govern

Ja es coneixen els resultats de la consulta de Junts sobre la seva continuïtat al govern de la Generalitat de Catalunya amb ERC. El partit ha anunciat els resultats després del tancament de la votació: la militància ha rebutjat seguir a l’executiu. Els resultats han permès saber quina ha estat l’opinió de la majoria de la militància del partit després de la destitució de l’aleshores vicepresident, Jordi Puigneró, per part del president Aragonès.

En aquesta pàgina seguim l’última hora de la consulta de Junts per Catalunya després dels resultats i les conseqüències que tindrà tot plegat. Ara està compareixent la presidenta del partit, Laura Borràs.

Últimes notícies de la consulta de Junts i la crisi de govern

21:33
   

Fins aquí el seguiment de tota l’actualitat relacionada amb la consulta de Junts i totes les reaccions al resultat.

21:30
   

Josep Rull: “Gratitud, reconeixement i respecte”

Josep Rull s’ha volgut manifestar per Twitter sobre la ruptura del govern de la Generalitat. Ha mostrat “gratitud, reconeixement i respecte” als representants de Junts que han servit en aquesta legislatura.

21:26
   

Aragonès confirma que formarà un nou Govern en els pròxims dies

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat que formarà un nou Govern en els pròxims dies, i amb la “màxima celeritat”, amb la “voluntat” que sigui per tota la legislatura.

21:18
   

Òmnium reclama “obrir un nou cicle” per aconseguir una “estratègia conjunta” de l’independentisme

Òmnium Cultural ha reclamat “obrir un nou cicle” per aconseguir una “estratègia conjunta” de l’independentisme després que Junts per Catalunya hagi decidit sortir del govern. A través de Twitter, el president de l’entitat, Xavier Antich, ha considerat que “les diferències entre socis de govern són legítimes”, però ha afegit que “aquest cop se’n ressent l’interès col·lectiu“. I ha clos el missatge tot assegurant: “Es constata el diagnòstic d’Òmnium: per guanyar necessitem una estratègia conjunta i per a això és imprescindible obrir un nou cicle”.

21:12
   

Pere Aragonès, després de la ruptura del govern: “Allargaré la mà”

“No es tracta de mirar qui perd. Es tracta que guanyi Catalunya i la seva ciutadania. Allargaré la mà. La meva voluntat ha estat sempre estendre la mà, arribar a acords. Cadascú pren les seves decisions.
No prendré cap decisió que comporti una renúncia ni a les ambicions col·lectives del país ni a deixar de donar suport a la ciutadania en moments difícils”, ha dit Aragonès.

21:05
   

Aragonès demana grans consensos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat en la compareixença després de la ruptura de Junts que des del govern continuaran governant, construint aliances i buscant la via dels grans consensos. Ha demanat a tothom estar a l’altura i contribuir a l’estabilitat.

També, ha anunciat que en els propers dies “incorporaré nous consellers i conselleres”.

21:03
   

Aragonès, sobre la decisió de Junts: “Ho respecto però no ho comparteixo”

Comença la compareixença de Pere Aragonès per valorar la sortida de Junts del govern

21:01
   

Vox demana eleccions a Catalunya i que s’apliqui un 155 “durador”

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha demanat que es convoquin eleccions a Catalunya després que Junts hagi marxat del Govern de Pere Aragonès. “Un govern trencat i sense suports ha de convocar eleccions. I el Congrés rescatar Catalunya del separatisme amb l’aplicació del 155 durador”, ha afirmat en un missatge a través de Twitter. 

https://twitter.com/JGarrigaDomenec/status/1578449414615891973

20:51
   

PIMEC lamenta la situació d'”inestabilitat” a la Generalitat

El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha lamentat la situació “d’inestabilitat” a la Generalitat per la sortida de Junts del govern. “La ruptura en el govern arriba en un moment en què urgeixen polítiques de recuperació i de política econòmica per controlar la inflació, que tant està fent perillar la viabilitat de les empreses i els llocs de treball”, ha assenyalat Cañete en un comunicat. Per això, la patronal ha exigit “l’estabilitat política necessària tant en els governs com en els parlaments gestant els consensos que ens permetin avançar”.

20:41
   

Puigneró acusa Aragonès de no voler “un govern independentista”

L’exvicepresident de la Generalitat Jordi Puigneró ha acusat Pere Aragonès de no voler “un govern independentista”. Poc després que s’hagi sabut que la militància de Junts s’ha decantat per sortir de l’executiu, Puigneró ha afirmat a Twitter: “Quan et diuen que no compliran els acords que van signar que van fer president Aragonès i tot seguit destitueixen el vicepresident, és la constatació que no volen un govern independentista“. Puigneró va ser destituït per Aragonès en no haver-li comunicat que Junts li plantejaria una qüestió de confiança durant el Debat de política general.

20:32
   

Fins aquí la valoració de Junts, ara pendents de la compareixença d’Aragonès

Junts ha valorat en roda de premsa la seva sortida del govern català. Aquest vespre, tot i que encara no s’ha confirmat l’hora, Pere Aragonès compareixerà al Palau de la Generalitat per analitzar la situació actual. Tot i això, no es preveu que anunciï avui els noms dels nous consellers d’ERC.

20:20
   

Carrizosa considera la sortida de Junts del govern el “suïcidi del 52 %”

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, considera que la sortida de Junts del govern  significa “el suïcidi del 52 %” —en al·lusió al percentatge de diputats independentistes al Parlament de Catalunya— “passi el que passi amb el govern”. Carrizosa també ha interpretat que “el procés ha dinamitat per la meitat l’antiga Convergència”.

20:15
   

“L’executiva ha acabat amb aplaudiments llargs”

Borràs  ha volgut destacar que, després de conèixer els resultats de la consulta, l’executiva de Junts s’ha reunit per fer-ne una valoració i que aquesta reunió “ha acabat amb aplaudiments llargs i una ovació”. Això, explica, ha estat “amb un màxim respecte per la nostra militància”.

20:10
   

Aragonès compareixerà avui, però no anunciarà els noms dels nous consellers d’ERC

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareixerà a la galeria gòtica del palau aquest divendres al vespre després de la roda de premsa de Junts, que ha començat a les 19.30 h. Segons fonts de la Presidència, Aragonès no anunciarà avui els noms dels nous consellers d’ERC. El president continua reunit en aquests moments a palau amb el seu equip per analitzar la sortida de Junts de l’executiu.

20:04
   

Trias ha fet arribar un missatge de col·laboració al partit

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha volgut agrair totes les mostres de suport rebudes aquestes últimes hores després de la consulta de Junts i la sortida del govern de la Generalitat de Catalunya. Això sí, ha volgut fer una menció especial a les paraules de l’exalcalde Xavier Trias. “Vull posar en valor totes les mostres de suport però, en especial, una: la del Xavier Trias qui, trobant-se lluny d’aquí, ens ha fet arribar tota la seva col·laboració”, ha dit Turull.

20:00
   

Els consellers fan arribar les seves renúncies a Aragonès

Segons ha dit el secretari general de Junts, Jordi Turull, els conselleres de Junts ja estan fent arribar les seves renúncies al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

19:54
   

“Junts estarà més que mai al costat de la gent”

Turull ha insistit que tot i que surten del govern de Catalunya “no ens desentenem de res” i destaca que a partir d’ara estaran “més al costat de la gent, sent nosaltres mateixos”.

19:51
   

Turull: “Ens estàvem allunyant de la independència”

 El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha destacat que ho han provat “tot i més”: “Això no anava d’ultimàtums. Anava d’una reflexió profunda”, ha dit. En aquest sentit, Turrull ha insistit que s’estaven allunyant de la independència.

19:47
   

Laura Borràs: “Junts seguirà al costat de la gent”

L’acord de govern havia de facilitar l’avenç cap a la independència. […] Junts seguirà al costat de la gent, per buscar solucions i reptes que tenim, amb polítiques realistes i sense cap denúncia. No només hem decidit sortir del govern, sinó que volem recuperar el rumb d’aquest país amb il·lusió i amb responsabilitat per fer avançar aquest país cap a la seva llibertat, amb compromís amb el que ha votat la ciutadania, sense oblidar-nos-en. Encarrilem Catalunya cap al que demana la ciutadania“.

19:45
   

Valents: “Catalunya necessita un govern estable i lleial a Espanya”

Després de la sortida de Junts del govern català, Valents ha insistit que “Catalunya necessita un govern estable i lleial a Espanya”. A través d’una piulada a Twitter han destacat que “els catalans mereixen un govern dedicat a la gent i no a les seves baralles”. A més, han culpat l’independentisme de “ser incapaç de governar”. En aquest sentit, han demanat “eleccions ja”.

19:43
   

El govern “no avança cap a la independència”

ERC ha prioritzat acords amb el PSOE enlloc dels acords amb l’independentisme. Cap de les seves apostes que ha fet ha donat cap rèdit per als ciutadans de Catalunya. Per tant, per nosaltres és important que el resultat de la nostra consulta fa que la sortida sigui un acte de coherència, de responsabilitat i un pas imprescindible per recuperar la credibilitat“. La presidenta de Junts diu que marxar del govern suposa recuperar l'”esperit” del partit. “La militància no vol estar en un govern que no avanci cap a la independència“.

19:40
   

“Pere Aragonès perd”

“Junts guanya i Pere Aragonès perd. Vam confiar que el president seria capaç de liderar un govern de coalició. Això s’ha vist que no ha estat així. Potser, Pere Aragonès també s’haurà de sotmetre a una consulta al Parlament de Catalunya perquè la seva legitimitat democràtica ha quedat en entredit: només té el suport de 33 diputats al parlament de Catalunya quan a l’inici de la legislatura tenia 74”.

19:39
   

Borràs, crítica amb ERC

No s’estava complint l’acord que vam signar Junts i ERC fa un any i mig. Això vol dir que no s’estava complint el mandat de les urnes del 14 de febrer del 2021. Per tant, és una decisió madurada (la de sortir del govern).”

19:37
   

“El guanyador és Junts per Catalunya”

“El guanyador d’aquesta consulta és Junts per Catalunya. Sortim més forts com a partit perquè renovem aquesta democràcia interna. Assumim el resultat, tots i cadascun dels vots, precisament perquè el mandat de les urnes pensem que sempre s’ha de respectar. Ara és el moment d’implementar aquests resultats i fer-ho amb unitat i determinació”

19:35
   

Laura Borràs: “Junts ha parlat i ho assumim”

Junts ha parlat i ho assumim tots. Ho assumim la direcció i les bases. Tots els vots els tenim en compte. Per tant, la consulta demostra que som aquest partit plural, aquest partit nascut d’aquella proposta que va fer el president Puigdemont per la llista del 21 de desembre del 2017. 

19:34
   

Laura Borràs parla de “crisi de la política”

Laura Borràs ha qualificat de “crisi” el moment actual de la política a Catalunya i ha recordat que s’ha arribat a aquesta situació pels “reiterats incompliments de l’acord de govern“. 

19:30
   

CCOO alerta Aragonès que tenir pressupostos és “imprescindible” després de la sortida de Junts del govern

Javier Pacheco, secretari general de CCOO, ha alertat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que tenir pressupostos és “imprescindible” per protegir els més vulnerables i “donar respostes a la majoria”. Pacheco també ha destacat que la crisi de govern provocada per la sortida de Junts de l’executiu “ha de gestionar-se pensant en aquesta realitat”.

19:26
   

ANC: “L’estratègia partidista ha fracassat”

L’ANC constata que “l’estratègia partidista ha fracassat” després que la militància de Junts hagi decidit marxar del govern. “No ens ha dut la independència tal com havien promès. Independència o eleccions!”, afegeix l’entitat a través d’un tuit. 

A més, reivindiquen que l’Onze de Setembre i la mobilització popular “han trasbalsat” la política catalana: “És el poble qui segueix tenint el poder de canviar-ho tot!”, conclouen.

19:22
   

Bou (PP): “Els catalans no es mereixen aquest espectacle”

Sobre la sortida de Junts del govern, el líder del PP a Barcelona, Josep Bou, ha afirmat que “els catalans no es mereixen aquest espectacle en el govern de la Generalitat”. Bou lamenta que Junts hagi prioritzat el seu futur “abans que el futur de milers de catalans que necessiten ajudes socials, millors serveis i estabilitat econòmica en uns moments molt durs”.

19:12
   

La CUP veu la marxa de Junts com una mostra més del “col·lapse de la legislatura”

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant veu la marxa de Junts com una mostra més del “col·lapse de la legislatura”. Ho ha dit en una entrevista a TV3, en què també ha afirmat que el govern de Catalunya es troba ara mateix “en una cruïlla”. “Ha de decidir si continua com fins ara, amb aquests acords que ha anat formant sistemàticament, o si busca alternatives pel que fa a les polítiques”, ha afegit.

De fet, Reguant ha retret al president, Pere Aragonès, que hagi “tancat la porta” a totes les propostes que li han presentat des de la seva formació i li ha recordat que ha de ser “conscient” de la situació social i econòmica del país.

18:59
   

Junts compareixerà a les 19.30 h per valorar el resultat de la consulta

Després de conèixer els resultats de la consulta, l’executiva de Junts s’ha reunit per prendre una decisió. Junts compareixerà a partir de les 19.30 h per fer les valoracions sobre la seva sortida del govern.

18:42
   

Cervera: “Des d’on sigui, continuaré treballant per avançar cap a la independència”

La consellera de Drets Socials de Catalunya, Violant Cervera, ha fet un fil a Twitter per agrair la confiança en el seu equip durant tot aquest temps. Com a reacció a la consulta de Junts, Cervera ha destacat que “un 79,18 % de participació en una consulta és un exemple de compromís amb la democràcia interna del partit”. També ha insistit que “des d’on sigui” continuarà treballant per avançar cap a la independència.

18:40
   

Turull ha informat Aragonès del resultat de la consulta de Junts minuts abans de fer-la pública

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha informat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, del resultat de la consulta minuts abans de fer-la pública. Així ho expliquen fonts de Palau, on Aragonès està reunit amb el seu equip per analitzar la sortida dels fins ara socis del Govern.

18:34
   

Trias continua sent el “principal actiu” de Junts

El portaveu del Grup Municipal de Junts a l’Ajuntament, Jordi Martí Galbis, ha assegurat que tot i la crisi de govern Xavier Trias continua sent el “principal actiu” del partit per anar a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Ho ha dit en una piulada.

18:25
   

El PSC convoca per a dilluns una reunió extraordinària per abordar la sortida de Junts del govern

El PSC ha convocat per a dilluns que ve una reunió extraordinària de la seva Comissió Executiva per abordar la sortida de Junts del govern. Els socialistes tractaran la “greu situació oberta” a Catalunya per la crisi entre ERC i Junts, fins ara socis de coalició. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, presidirà la reunió i a les 13 h es farà una roda de premsa.

18:23
   

Sánchez: “Hi ha una aposta inequívoca pel diàleg. Els socialismes espanyol i català estaran allà”

Respecte a la possibilitat que els socialistes catalans facilitin l’estabilitat al govern català, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha remès al líder del PSC, Salvador Illa. Sánchez ha recordat que l’exministre de Sanitat sempre ha estat disposat a l’enteniment en favor de l’interès general de Catalunya: “Hi ha una aposta inequívoca pel diàleg. El Govern d’Espanya i els socialismes espanyol i català estaran allà”, ha garantit.

18:17
   

Jéssica Albiach: “Dos anys perduts i un govern trencat”

La líder dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, ja ha fet la seva valoració després de la consulta de Junts i la sortida del partit de la Generalitat de Catalunya. Aquest ha estat el seu missatge: “Dos anys perduts i un govern trencat, enmig d’una crisi econòmica, mai és una bona notícia. La ciutadania necessita governs forts i estables. A partir d’avui s’obre una nova oportunitat de posar Catalunya en marxa amb una majoria progressista”.

18:12
   

El govern, en espera que Junts es pronunciï

De moment, el govern català no farà cap valoració pública, en espera que la cúpula de Junts es pronunciï en roda de premsa aquesta tarda. De fet, en els últims dies, un equip format pel nucli de confiança del president català, tant al govern com a ERC, han mantingut reunions per analitzar tots els escenaris possibles i així reaccionar amb rapidesa, sigui quina sigui la decisió final de Junts.

18:08
   

Aragonès està reunit amb el seu equip de confiança al Palau de la Generalitat

En aquests moments, el president català, Pere Aragonès, està reunit amb el seu equip de confiança al Palau de la Generalitat per analitzar la decisió de Junts de trencar l’executiu de coalició independentista, segons han explicat fonts del govern català. L’equip examina totes les opcions possibles a partir d’ara.

18:00
   

Pedro Sánchez reacciona a la sortida de Junts del govern

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat a la sortida de Junts del govern català després de la votació de la militància. En una compareixença davant els mitjans després de la reunió informal dels caps d’estat i de govern de la Unió Europea a Praga, Sánchez ha dit:Jo advoco per l’estabilitat del govern i que sigui quina sigui la seva circumstància tindrem la mà estesa per al diàleg pel retrobament a la societat catalana”.

17:45
   

Quim Torra dona l’enhorabona pel resultat de la consulta

L’expresident de la Generalitat Quim Torra dona l’enhorabona al resultat de la consulta de Junts, en què el 55 % dels militants han votat en contra de seguir al govern de la Generalitat.

17:38
   

Martí Grau: “Avui s’acaba el procés”

El regidor de Presidència i Pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona, Martí Grau, ha assegurat que “avui s’acaba el procés”. Ho ha publicat a través de les xarxes socials pocs minuts després de conèixer el resultat de la consulta de Junts.

 

17:32
   

Canadell: “Ha guanyat el ‘no’, sortim del govern i calen eleccions”

El diputat de Junts Joan Canadell ha publicat una de les primeres reaccions a les xarxes socials sobre el resultat de la consulta: “Ha guanyat el ‘no’, sortim del govern i calen eleccions”. Canadell destaca que així no podien seguir: “Calia complir el pacte de govern”.

17:27
   

Quin consellers poden marxar del govern de la Generalitat?

Quins són els consellers que poden marxar del govern després del “sí” de la militància a abandonar l’executiu? Hi ha diversos noms: Gemma Geis, Josep Maria Argimon, Jaume Giró… consulta tota la llista dels consellers de Junts per Catalunya que poden abandonar el capdavant de l’executiu català.

17:22
   

L’executiva de Junts es reunirà a partir de les 17.30 h per analitzar els resultats 

A partir de les 17.30 h es preveu que l’executiva de Junts es reuneixi per analitzar els resultats de la votació. Els militants del partit han votat en contra de seguir al govern de la Generalitat, amb un 55 % dels vots.

La formació farà una roda de premsa a la seu de Junts un cop acabi la reunió. 

17:17
   

Resultats de la consulta de Junts

  • No a seguir al govern: 55,73 %
  • Sí a seguir al govern: 42,39 %.
  • En blanc: 1,88 %.

Participació del 79,18 %.

17:11
   

Pendents dels resultats de la consulta 

Es preveu que en uns minuts es donin a conèixer els resultats que permetran saber l’opinió de la majoria de la militància del partit sobre la permanencia de Junts en el govern català.

17:00
   

Fi de la consulta de Junts

Finalitza la consulta de Junts. Aviat es publicaran els resultats! Els donarem en aquesta pàgina.

16:55
   

A les 17.05 es coneixeran els resultats de la consulta

Abans-d’ahir a mitjanit va començar la consulta interna de Junts, que finalitzarà en uns minuts (a les 17 h). Es preveu que pocs minuts després, cap a les 17.05 h (segons el reglament) es donin a conèixer els resultats que permetran saber l’opinió de la majoria de la militància del partit.

16:43
   

Rovira insisteix que ERC necessita saber amb qui pot comptar per governar

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, assegura que és necessari “reconstituir la confiança” amb Junts. En una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’, Rovira ha insistit que “aquesta reflexió sobre quins són els valors del moviment independentista és imprescindible per reconstituir la confiança”. A més, destaca que ERC necessita saber amb qui pot comptar per governar, ja que “necessitem un govern fort”.

16:30
   

Els regidors de Junts a Barcelona aposten perquè el partit es mantingui al govern català

Els regidors de Junts a l’Ajuntament de Barcelona es manifesten obertament a favor que el seu partit es mantingui a l’executiu presidit per Pere Aragonès. “El govern de Catalunya és millor, molt millor, amb la participació de Junts que sense. I tenir-hi o no tenir-hi referents afecta directament la capacitat d’interlocució i la possibilitat d’obtenir resultats positius per als nostres municipis”, defensen en un manifest signat per Neus Munté, Jordi Martí, Ferran Mascarell, Francina Vila i Joan Rodríguez.

16:11
   

Vilagrà confia que, de la consulta, surti un govern cohesionat

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha confiat que aquest divendres surti un govern cohesionat i que treballi de manera “lleial” després de la consulta de Junts a la militància per decidir si continua o no en l’executiu. En declaracions als mitjans en una visita a municipis del Berguedà (Barcelona), a poques hores que finalitzi la votació de la consulta de Junts, ha expressat respecte per la votació i ha aplaudit que celebrin aquest procés intern per aclarir si volen ser “govern o oposició”. Espera que la consulta de Junts serveixi perquè “tanqui la seva crisi” i permeti que l’executiu es pugui centrar a treballar per fer front a les necessitats de la ciutadania.

15:56
   

Una hora per conèixer el resultat de la militància

Falta poc més d’una hora perquè la consulta de Junts tanqui votacions i, per tant, perquè el partit anunciï els resultats provisionals.

15:52
   

Giró marxarà si la militància de Junts decideix sortir del govern

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, manté que si la militància de Junts decideix sortir del govern, recollirà “les coses” i “marxarà cap a casa”. “Un conseller ha de ser previsor”, ha explicat en la clausura de l’assemblea de l’ACM a Molins de Rei tot detallant que quan acabi l’acte anirà “a comprar una caixa de cartró per si de cas” ha de recollir les seves coses del despatx. Giró ha lamentat que s’hagi dit que una de les raons per mantenir-se al govern és la por dels consellers de perdre el sou.

15:28
   

Dues hores per conèixer els resultats

Ja falten menys de dues hores per conèixer els resultats de la consulta de Junts. A partir de les 17 h, se sabrà si els militants han decidit mantenir el govern amb ERC o sortir-ne. Seguirem en directe, també, les reaccions posteriors.

15:02
   

Illa demana a Aragonès “què vol fer i com ho vol fer”

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, demanarà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que expliqui “què vol fer i com ho vol fer” en cas que Junts marxi del govern aquest divendres després de la consulta interna. En una entrevista a ‘Rac 1’, Illa ha afegit que Aragonès ha d’explicar-ho “clarament” i centrar les energies en els problemes dels ciutadans.

Illa segueix disposat a negociar els pressupostos “passi el que passi” avui i ha defensat que cal comportar-se pensant en els interessos de Catalunya més que en l’interès partidista. 

14:51
   

Vilagrà confia en un govern “cohesionat” i “lleial”

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha confiat que després de la consulta de Junts per Catalunya surti un govern “cohesionat” i que treballi de forma “lleial”. Espera que la votació serveixi perquè el partit de Laura Borràs i Jordi Turull tanqui la seva “crisi” interna.

14:28
   

El govern continuarà, segons ERC

Serem al govern. Esquerra Republicana de Catalunya ha preparat tots els escenaris.” Són les paraules de la secretària general d’ERC. Marta Rovira, sobre  el resultat de la consulta interna de Junts per decidir si surt del govern. En declaracions a ‘Catalunya Ràdio’, Rovira assegura que sigui quin sigui el resultat, el govern continuarà treballant.

14:11
   

Què passa si guanya el “no” a quedar-se en el govern? 

  • Junts marxa i caldrà renovar mig govern. 
  • El govern d’ERC, en minoria: caldrà acords amb més partits.
  • Possible ruptura interna de Junts: marxaran els qui estaven a favor de continuar al govern?
14:01
   

Cuevillas no descarta una escissió del partit

L’exsecretari general de Junts Jordi Sànchez ha rebutjat que JxC surti del govern i passi a l’oposició. En un cara a cara aquest dijous organitzat per RAC1 amb el diputat de Junts Jaume Alonso Cuevillas partidari de marxar del govern—, Sánchez ha dit que no s’imagina que Junts sigui “la nova CUP” i assumeixi el paper de fer “una política ‘antitot’“. Segons l’exdirigent, abandonar l’executiu “allunya” la independència. 

Per la seva banda, Cuevillas no ha descartat que en funció de la decisió que acabi prenent la militància hi hagi una escissió al partit. “No es pot descartar, en els últims 10 anys el panorama de partits ha canviat tant que és imprevisible. Jo crec que si surt que seguim al govern, la crisi la tindrem d’aquí a dos o tres mesos“, ha dit.

13:53
   

Quins són els escenaris que s’obren si guanya el “sí” a seguir en el govern?

  • Consellers reforçats… i possibles dimissions d’aquells qui no hi estan d’acord.
  • Possible ruptura interna de Junts.
  • Junts i ERC, obligats a entendre’s dins del govern.
13:37
   

Reunió executiva de Junts, a la tarda

Tan bon punt es tanqui la consulta a la militància, Junts farà una executiva divendres per analitzar el resultat sobre la continuïtat al govern de la Generalitat. La cúpula del partit té previst reunir-se a partir de les 17.30 h i, després, valoraran els resultats en una roda de premsa. 

En funció de què s’hagi votat, es pot trencar el govern de coalició amb ERC.

consulta junts per catalunya directe

13:23
   

Quins polítics de Junts estan a favor de sortir del govern?

  • Carles Puigdemont
  • Laura Borràs
  • Francesc Dalmases
  • Toni Comín
  • Miquel Sàmper 
  • Jordi Puigneró
  • Gemma Geis
  • Aurora Madaula
  • Joan Canadell
13:15
   

Quins polítics estan en contra de sortir del govern?

  • Josep Rull
  • Victòria Alsina
  • Neus Munté
  • Damià Calvet
  • Xavier Trias 
  • Joaquim Forn 
  • Lourdes Ciuró
  • Jaume Giró
12:59
   

Un exercici “impecable de transparència”

La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha celebrat les dades de participació de la consulta sobre el futur del govern català. “Continua aquest exercici impecable de transparència i democràcia intern”, ha dit en un tuit. L’expresidenta del Parlament ha volgut agrair la feina feta als afiliats i, també, als treballadors i voluntaris del partit per fer possible la consulta.

12:37
   

Expectació màxima al Palau de la Generalitat

L’expectació aquest divendres al Palau de la Generalitat i, també, a ERC és màxima: un nucli de dirigents de confiança del president Pere Aragonès analitza els diferents escenaris que poden derivar-se del resultat per “estar preparats” per reaccionar-hi, segons informen fonts republicanes. 

12:24
   

Una xifra superior a la participació de l’últim congrés

El 73 % d’afiliats que ja ha votat a la consulta de Junts suposa una xifra que supera de molt la participació en l’últim congrés del partit, al voltant del 40 %, per triar la nova direcció, en què Jordi Turull va superar en vots Laura Borràs.

12:22
   

Giró augura que la militància optarà per continuar al govern

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha augurat que la militància de Junts optarà per continuar al govern de coalició al costat d’ERC en la consulta que se celebra aquest dijous i divendres. En una entrevista a TV3 aquest divendres, ha assegurat tenir “una sensació que s’imposarà continuar al govern, no per continuar-hi sinó per tot el que suposa renunciar-hi. El que està en joc és la pròpia essència del partit“, ha avisat.

12:16
   

3 de cada 4 militants ja han votat

La participació en la consulta a les bases de Junts per Catalunya per decidir si el partit surt o no del govern de la Generalitat ha arribat a les 12.00 hores al 73 % del total de 6.465 militants de la formació amb dret a vot. Així ho ha informat el partit en un comunicat.

La votació acabarà a les 17.00 hores. Està previst que a les 17.30 h es reuneixi l’executiva del partit per analitzar-ne els resultats i posteriorment compareixeran en una roda de premsa.

12:01
   

ERC intentarà “reconstruir confiances” amb Junts

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, assegura que el seu partit intentarà “reconstruir confiances” amb Junts sigui quin sigui el resultat de la consulta interna per decidir si marxen del govern. En aquest sentit, ha volgut fer referència a “l’històric” i als “objectius” compartits. En una entrevista a ‘Catalunya Ràdio’, Rovira ha afirmat que els republicans estan preparats per a “tots els escenaris” i ha apel·lat a la “responsabilitat” perquè hi hagi un executiu “fort i cohesionat”.

11:30
   

Més de la meitat de la militància va votar fins ahir

Més de la meitat de la militància de Junts va votar a la consulta sobre la continuïtat al govern fins a les 18.30 h d’aquest dijous. Concretament, un 53,65 % dels afiliats van dir-hi aleshores la seva, segons dades oficials del partit.