El pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2023 s’encalla. El govern municipal ha ajornat la presentació dels comptes prevista per a aquest dimecres i els dos socis (BComú i PSC) donen versions diferents. Els socialistes ho atribueixen a un desacord amb els comuns pel contingut del pressupost, mentre que els d’Ada Colau justifiquen l’ajornament perquè Esquerra ha congelat unes negociacions que els republicans neguen haver iniciat. Aquests seran els últims comptes abans de les eleccions municipals del 2023.

Fonts del PSC han explicat a betevé que no hi ha acord amb Barcelona en Comú en la bonificació de la taxa de les terrasses, que el PSC vol mantenir un any més. A més, els socialistes asseguren que no s’ha tancat la llista d’inversions als barris ni tampoc el paquet de mesures anticrisi i que, per això, van demanar ajornar la presentació. L’entorn de BComú nega discrepàncies i apunta que les converses amb el PSC són normals.

ERC desmenteix les negociacions

La versió dels socialistes s’ha fet pública després que fonts municipals hagin atribuït a ERC l’ajornament de la presentació del pressupost. Segons aquestes fonts, els republicans no han assistit a una reunió aquest dimarts per explicar-los els comptes i han anunciat que Esquerra ha congelat les negociacions. A més, han afegit que el govern municipal entén que el grup d’Ernest Maragall necessita dies per “clarificar la situació política general”.

Des d’ERC, sorpresos, han donat una altra versió dels fets. Fonts dels republicans han desmentit que s’hagi congelat la negociació perquè asseguren que fins ara no hi ha hagut cap reunió, i confirmen a betevé que a la trobada d’aquest dimarts no hi han anat perquè no hi havia la resta de l’oposició. Esquerra demana al govern que primer presenti els comptes a tots els grups i, en funció del contingut, ja decidiran si entren a negociar-los.

El precedent dels pressupostos del 2022

Cal recordar que el grup d’ERC, que lidera Ernest Maragall a l’Ajuntament de Barcelona, va facilitar l’aprovació dels comptes del 2022 després de votar-hi en contra en l’aprovació inicial. El canvi de vot es va justificar després que els comuns pactessin amb ERC el suport al pressupost de la Generalitat. De com es resolgui la crisi entre ERC i Junts al govern català en pot dependre també l’escenari pressupostari a l’Ajuntament.