plaques solars Mercabarna

Mercabarna tindrà la planta fotovoltaica d’autoconsum més gran de la península Ibèrica a la coberta de les instal·lacions. En total, es col·locaran 360.000 m2 de plaques solars, i la instal·lació servirà per cobrir el 25 % de les necessitats energètiques del mercat. L’Ajuntament de Barcelona i els majoristes han arribat a un acord per poder crear aquesta planta i bonificarà els majoristes que les instal·lin amb una reducció de l’IPC en els contractes d’arrendament del 2022 i 2023.

Plaques solars instal·lades en una coberta de Mercabarna
La demanda de plaques solars augmenta prop d’un 80 % a Barcelona pel preu de l’electricitat
Tot i el “boom” de les energies renovables, només el 6 % de terrats de Barcelona tenen panells fotovoltaics

Un estalvi de 6.000 tones de CO2 anuals

El pla s’executarà en dues fases i suposarà una inversió publicoprivada de 12 milions d’euros. Durant la primera fase, que començarà a finals d’any, s’instal·laran les plaques als espais propietat de Mercabarna (125.000 m2). La segona fase s’allargarà fins al finals del 2025 i s’actuarà en els edificis privats (235.000 m2). El projecte suposarà un estalvi d’unes 6.000 tones de CO2 anuals a l’atmosfera.

Impuls a la instal·lació de plaques solars en comunitats de veïns de Barcelona
La previsió de l’Ajuntament és que les finques s’estalviïn un 25 % de la factura elèctrica, uns 200 euros l’any

Al projecte s’hi han sumat totes les empreses del recinte alimentari i també de Mercabarna-flor. L’energia és cabdal en el sector agroalimentari. Per exemple, a Mercabarna hi ha una de les majors concentracions de fred industrial de l’estat, amb 800.000 m3 de magatzems frigorífics. L’energia que es consumeix al recinte genera unes emissions de 19.000 tones de CO2 anuals.