El primer mandat d’Ada Colau com a alcaldessa (2015-2019) va començar amb un gest simbòlic que marcaria el tarannà republicà del seu govern municipal a Barcelona. El juliol del 2015 (poc després de celebrar-se el primer plenari del mandat), l’executiu va retirar el bust de Joan Carles I de la sala de plens “per corregir una anomalia” perquè Joan Carles I ja no era cap d’Estat. Ara bé, la decisió va obrir una caixa de trons.

Els partits més monàrquics van encetar una ofensiva judicial perquè la imatge de Felip VI presidís els plenaris, tal com marcava la normativa, i mentre la justícia no resolia sobre la qüestió, el grup del PP, liderat per Alberto Fernández Díaz, va decidir plantar un retrat del rei com a símbol de protesta. Sis anys més tard (el 2021, ja en el segon mandat de Colau) el Tribunal Suprem va sentenciar de manera ferma que l’Ajuntament de Barcelona havia de restituir la imatge del rei.

Adeu als Borbons, també al nomenclàtor

A banda de retirar el bust de Joan Carles I, els governs dels comuns també han volgut expulsar de la ciutat alguns noms relacionats amb la nissaga dels Borbons i la Casa Reial. En aquest sentit, els últims anys Barcelona ha vist com alguns noms de carrer han canviat: l’avinguda del Príncep d’Astúries per l’avinguda de la riera de Cassoles, la plaça de Joan Carles I per la plaça del Cinc d’Oros, els Jardins del Príncep de Girona pels Jardins del Baix Guinardó o l’avinguda del Borbó per l’avinguda dels Quinze.

A més, el govern d’Ada Colau també va impulsar el canvi de nom de la sala del plenari de l’Ajuntament. L’any 2016 la Comissió de Presidència va aprovar la proposta dels comuns de deixar enrere el nom de la Reina Regent per rebatejar la sala de plens com a Saló de Carles Pi i Sunyer, alcalde de la ciutat durant la Segona República. Es dona el cas que, malgrat el canvi de nom, el saló de plens és presidit per un quadre de la reina regent.

L’aleshores alcaldessa, Ada Colau, en la inauguració del Mobile World Congress 2022 amb Felip VI

L’1-O, abans i després en el besamans

També van evidenciar les distàncies entre Colau i la Casa Reial els besamans en actes oficials o, més ben dit, l’absència de besamans. Si bé Ada Colau va participar-hi els primers anys com a alcaldessa, el referèndum de l’1 d’octubre va marcar un abans i un després: el febrer del 2018, Colau va decidir que “per responsabilitat institucional” davant dels ferits per les càrregues policials de l’1-O plantaria el rei, Felip VI, a la recepció oficial del sopar del Mobile World Congress d’aquell any… i des d’aleshores va plantar sempre el rei en els besamans.

Això sí, tot i no participar en les recepcions oficials, minuts més tard Colau sí que es trobava amb el monarca per participar, per exemple, en els sopars del MWC o en les inauguracions del congrés el matí següent.

Collboni, radicalment oposat a Colau

Mentre que l’aleshores alcaldessa plantava el rei, el seu primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (ara alcalde), es desmarcava de la decisió de Colau. En una entrevista al ‘bàsics‘, de betevé, Collboni va sentenciar que ell sí que tenia la intenció de rebre Felip VI i la Casa Reial sempre que hi hagués una recepció pública:

Si el rei ve a Barcelona, jo hi seré”
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde (2019-2023)

De fet, més enllà de les visites de Felip VI a la ciutat, Jaume Collboni també va fer fins a dues visites al Palau de la Zarzuela, que en aquell moment no es van fer públiques. Una està immortalitzada en una fotografia signada pel monarca, que corona la taula del despatx de l’alcalde. Collboni també té un retrat de Harvey Milk i fotos d’ell amb Barack Obama i els altres exalcaldes del PSC de Barcelona.

L’ara alcalde es reunirà amb Felip VI al Palauet Albéniz, aquest dilluns, 18 de setembre del 2023.

decoracio despatx jaume collboni
Les fotografies que té l’alcalde, Jaume Collboni, al damunt de la taula del seu despatx