Els Jardins del Príncep de Girona ja són història. L’espai, ubicat a les antigues casernes militars del carrer de Lepant, ha canviat de nom: d’ara endavant s’anomenarà Jardins del Baix Guinardó. Aquesta era una de les peticions veïnals que es van recollir en el procés participatiu de la darrera reforma del parc, el 2014. Per donar-hi la benvinguda, els veïns han organitzat una festa amb concerts i balls de sardanes, i ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello.

En els últims anys, el districte d’Horta-Guinardó ha recollit les demandes dels veïns i les ha portat a debat al consell de barri. Un cop analitzades totes les propostes dels residents —entre les quals hi havia la dels Jardins de la Princesa Elionor—, finalment el districte ha optat pel nom dels Jardins del Baix Guinardó. D’aquesta manera es dota d’un element d’identitat al barri.

La modificació es va aprovar al Consell Plenari d’Horta Guinardó, amb el suport de Barcelona en Comú, PSC, ERC, Ciutadans i el Grup Municipal Demòcrata. Més tard, va rebre el vistiplau de la Ponència de Nomenclàtor, encarregada de completar el canvi de denominació d’aquest espai.

Estrena un any després de l’1-O

L’espai s’ha rebatejat com a Jardins del Baix Guinardó aquest diumenge, gairebé un any després del referèndum de l’1 d’octubre. Tres dies després de l’1-O, la regidora d’Horta Guinardó, Mercedes Vidal, va confirmar el canvi de nom d’aquest espai verd. “Després d’ahir, encara amb més raó”, va assegurar aleshores la regidora. Vidal feia referència al discurs del rei després del referèndum, que demanava assegurar l’ordre a Catalunya.

De fet, la iniciativa també s’emmarca en la voluntat de rebaixar la càrrega simbòlica de la monarquia en el nomenclàtor de la ciutat.