Aquest dilluns, 18 de setembre, veurem una imatge que feia anys no es produïa: la d’un alcalde reunint-se en privat amb un monarca espanyol. Felip VI i Jaume Collboni es trobaran al Palauet Albéniz a les 12 h del migdia en una recepció que, segons el consistori, servirà per normalitzar les relacions amb la Casa Reial. Quants anys han passat, però, des de l’última vegada que un alcalde de Barcelona es va reunir amb un monarca espanyol? Al desembre farà exactament 17 anys.

Jordi Hereu, l’últim alcalde a trobar-se amb el rei

El 2006, l’aleshores alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, es va trobar al Palau de la Zarzuela, a Madrid, amb el rei Joan Carles I. Aquella va ser l’última vegada que un alcalde barceloní va tenir una audiència privada amb un monarca espanyol. Segons l’exalcalde socialista, la trobada els va servir per reforçar la relació entre Barcelona i la corona. A la cita, Hereu va convidar Joan Carles I a la inauguració del Museu Olímpic i li va demanar que presidís el patronat de la Casa Àsia.

Després de Jordi Hereu, ni Xavier Trias ni tampoc Ada Colau van mantenir audiències privades amb el rei. De fet, les relacions de Colau amb la Casa Reial van ser més aviat distants i els seus governs van marcar un clar tarannà republicà, sobretot quan l’exalcaldessa va treure el bust de Joan Carles I de la sala de plens de l’Ajuntament i va canviar noms de carrers que tenien relació amb la Casa Reial.