L’alcaldessa ha explicat a la premsa que ha pres la decisió per “responsabilitat institucional davant de milers de persones que van patir càrregues policials” durant l’1 d’octubre. Colau ha afirmat que som en un context d’anormalitat i que per això ha decidit no formar part de la rebuda oficial al rei. En declaracions a la premsa, ha lamentat que l’1-O el monarca decidís posicionar-se al costat de les tesis “més dures i repressives”,  quan al seu entendre hauria de ser neutral. Colau ha retret també que el rei mostrés “zero empatia” envers les persones que van patir càrregues policials o amb els líders socials i polítics empresonats.

Colau, que ha volgut deixar clar que sí assistirà al sopar institucional d’obertura del MWC, ha assegurat que “una cosa és el respecte institucional i, l’altra, retre homenatge. Això és el que no faré ni diumenge ni dilluns”.

Ciutadans, el PSC i el PP critiquen Colau

La decisió de Colau de no assistir al besamans del rei li ha costat les crítiques de bona part de l’oposició. Alberto Fernández Díaz (PP) considera que “és un boicot a la pròpia Barcelona” i assegura que l’alcaldessa s’ha convertit “en una kamikaze contra la nostra ciutat”. Jaume Collboni (PSC) ha instat Colau a rectificar i a posar “per sobre la ciutat de Barcelona i l’alcaldia”, mentre que Koldo Blanco (Cs) ha titllat “d’absolutament injustificat” que Colau planti Felip IV i no hi parli.

ERC i la CUP aplaudeixen, el PDeCat és reticent

Des d’un bon inici, la CUP va instar el govern municipal a desmarcar-se dels actes oficials del Mobile en què tingués presència el rei. Per això, tan bon punt Colau ha anunciat les seves intencions, els cupaires han fet una piulada per exclamar “Aquesta és l’actitud!” i han sentenciat: “A Felip de Borbó, ni aigua.” Els qui també han aplaudit el gest de Colau han estat els republicans: el conseller d’ERC a Ciutat Vella, Marc Borràs, ha dit que “és un gest que l’honora i que tots els partits democràtics haurien de fer”.

Ara bé, el PDeCat —que creu que la decisió de l’alcaldessa és normal— li demana que no en tregui un rèdit polític. Marc Rodés, portaveu del partit a Ciutat Vella, ha dit que Colau no hauria d’usar el Mobile “per jugar el seu partit i la seva política”.