El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha afirmat que rebrà el rei Felip VI i la reina Letícia en la seva visita a Barcelona el 17 de juliol si hi fan un acte públic. El socialista creu que el seu càrrec al govern municipal li “exigeix” ser-hi. “Hi ha coses a la vida que t’entusiasmen més o menys, però entenc que tinc una obligació institucional”, ha dit Collboni en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

Preguntat per les declaracions de l’alcaldessa, Ada Colau, que va acusar la monarquia espanyola de corrupta, Collboni ha demanat separar la institució de les investigacions al rei emèrit per les suposades trames de corrupció.

Ja fa gairebé un any que BComú i el PSC van arribar a un acord de govern després de les eleccions municipals del 26 de maig. En un inici de mandat marcat clarament per la pandèmia pel coronavirus, Collboni creu que l’executiu ha actuat correctament durant la crisi sanitària: “Crec humilment que ho hem enfocat bé”. Això ha estat possible, ha afegit, gràcies als grups de l’oposició, que “han entès que aquest moment requereix grans acords”.

Collboni assenyala els discursos antiturístics

De cara a la nova etapa després del confinament, Collboni ha tornat a fer una crida a consumir i a viatjar. Per reactivar l’economia de la ciutat, ha insistit que Barcelona és una “ciutat segura des del punt de vista sanitari” tot i el risc de brots i veu en el turisme un element clau per a la recuperació econòmica de la ciutat. “Els que feien un discurs molt antiturístic poden veure que això té conseqüències sobre l’economia i els llocs de treball”, ha dit.

D’altra banda, el primer tinent d’alcalde ha demanat aprofitar la situació generada per la crisi sanitària per “aprendre lliçons” i modificar el model de turisme de la ciutat: “Els que deien ‘Més, més, més turisme’ també s’han adonat que els barcelonins han de gaudir de la ciutat amb un equilibri amb els visitants”.

Algunes obres s’alentiran

La pandèmia ha provocat un empitjorament de la vida social i econòmica de les persones més vulnerables. L’Ajuntament ha reassignat les partides pressupostàries per destinar diners a les despeses derivades de la covid-19. “Ara, l’esforç l’hem de fer per parar el cop”. Per això, el govern municipal ha recordat que algunes obres “s’alentiran”. “Això no vol dir que una obra no es faci, sinó que tardarem més a fer-la”.

El primer tinent d’alcalde ha optat per la prudència i no ha dit quines seran les obres que se’n veuran afectades perquè la llista dels treballs que s’endarreriran encara s’està perfilant.