L’Ajuntament de Barcelona finalment haurà de col·locar la imatge de Felip VI a la Sala de Plens per ordre judicial. El Tribunal Suprem ha dictat que és una “norma bàsica” per a tots els ajuntaments i desestima així el recurs que havia interposat el consistori. D’aquesta manera, l’alt tribunal dona la raó al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i posa punt final a un conflicte que va començar l’any 2015, quan el govern de Colau va retirar el bust de Joan Carles I al·legant que ja no era cap d’Estat. Des d’aleshores, no s’ha tornat a col·locar cap símbol de la Casa Reial a la sala.
Sis anys de batalla judicial
Això va generar la reacció de l’oposició, concretament, dels regidors del PP liderats per Alberto Fernández Díaz, que van posar de forma simbòlica un retrat de Felip VI al lloc on hi havia el bust del seu pare. La polèmica va acabar als tribunals i, en un primer moment, el jutjat número 3 de Barcelona va sentenciar que l’Ajuntament havia de col·locar un retrat del rei Felip VI en un lloc “preferent i d’honor” a la sala després d’un recurs de la Delegació del Govern espanyol.
L’Ajuntament, però, va presentar un recurs contra la sentència que el TSJC va desestimar l’any 2019. El consistori va voler arribar fins al final i també va recórrer aquesta sentència al Tribunal Suprem. De fet, el 30 de setembre del mateix any, el plenari va tornar a rebutjar penjar la imatge del rei. En la mateixa sessió, el president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, va mostrar un quadre de Felip VI.
En el mandat anterior es va modificar el reglament municipal i es va acordar que és el Ple qui ha de decidir els símbols de la sala, però el Suprem ha detallat que el Reglament d’Organització i Funcionament (ROF) de les Entitats Locals estableix que la imatge del rei ha d’estar en un lloc visible, i que aquesta obligació “no pot quedar desplaçada pels reglaments orgànics municipals”.