El barri de Vilapicina i la Torre Llobeta ha estrenat oficialment aquest dissabte l’avinguda dels Quinze. Els veïns han celebrat el canvi de nom de l’avinguda de Borbó amb la tradicional descoberta de placa institucional i una xocolatada popular.

Aquest no és el primer carrer amb nom de Borbó que canvia. En aquesta legislatura, se n’han fet quatre. El govern d’Ada Colau ja va advertir des d’un bon principi que volia reduir el que considera una simbologia excessiva de la monarquia a la ciutat. Un dels primers gestos i segurament el més polèmic va ser retirar el bust del rei Joan Carles de la Sala de Plens del consistori. Un altre, de molt significatiu, va ser el de canviar el nom de la plaça de Joan Carles I per al de la plaça del Cinc d’Oros.

Nomenclator borbons

Aquesta legislatura també s’ha canviat el nom dels Jardins del Príncep de Girona, ja que han passat a dir-se del Baix Guinardó. I, aquest dissabte, s’ha fet oficial el tercer canvi de nom amb l’avinguda del Quinze. L’última descoberta de placa està prevista pel 24 de març quan l’avinguda del Príncep d’Astúries es passarà a dir Riera de Cassoles. 

Per què es diu l’avinguda del Quinze?

El canvi d’avinguda de Borbó -nom posat l’any 1942 pel règim franquista- pel dels Quinze ha estat impulsat per l’associació de veïns de Torre Llobeta. Volien recuperar la denominació en què es coneixia popularment la cruïlla de l’avinguda de Borbó amb el passeig de Maragall. En aquest punt, hi havia la parada del tramvia 46,  del qual el bitllet valia 15 cèntims. D’aquí neix el nom popular de l’avinguda dels Quinze. Una història que es va explicar en una exposició el 2018.

La proposta del canvi de nom ha comptat sempre amb el suport de la Taula Unitària de la República, que també va liderar substituir el nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República.

Embolic amb algunes plaques que es van canviar abans d’hora

El mes de febrer, uns operaris de l’Ajuntament van instal·lar per una equivocació dues plaques de trànsit amb el nom de l’avinguda dels Quinze. El que va provocar algun embolic entre els veïns. Finalment, van haver de treure les plaques, ja que el canvi de nom encara no era oficial.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Com es preparen veïns i comerços quan el seu carrer canvia de nom?” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/canvi-nom-carrer-riera-cassoles-princep-asturies/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

S’inaugura una placa en record a l’Associació de Veïns de Nou Barris

A més, aquest dissabte, s’ha inaugurat la placa que recorda la històrica Associació de Nou Barris, fundada el 1970 sota el nom de “Asociación de Vecinos del sector Vallbona-Torre Baró-Trinidad”. L’entitat va néixer per lluitar contra les agressions fruit de l’especulació urbanística. Precisament, el districte porta el seu nom en reconeixement a les nombroses lluites que encapçalà.