En un debat al plenari amb intervencions molt similars a les que ja es van poder sentir a la Comissió de Presidència de la setmana passada, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que “avui és un dia bonic per la democràcia barcelonina”. Pisarello ha destacat que Pi i Sunyer ha transcendit com “l’alcalde de la Barcelona republicana” i que va ser escollit per sufragi universal total, és a dir, homes i dones. El primer tinent d’alcalde ha dit que el canvi de nom vol ser “un homenatge als valors republicans”. La regidora Carmen Andrés (PSC) ha afirmat que Pi i Sunyer va ser “un alcalde compromès i respectat per una majoria plural”.

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha dit que Pi i Sunyer “és mereixedor” de portar el nom de la sala de plens de l’Ajuntament. Des d’ERC, Jordi Coronas ha celebrat el canvi de nom, però ha reclamat al govern que faci el mateix amb els noms borbònics a la via pública. Josep Garganté (CUP) ha instat el govern a retirar el quadre de la reina regent que presideix la sala “igual que van retirar el bust de Joan Carles I”.

La presidenta del Grup Municipal de C’s, Carina Mejías, ha acusat el govern de promoure el canvi de nom de la sala de plens com “una cortina de fum per tapar la mala gestió”. Mejías ha qualificat l’actitud de l’executiu de “croada antimonàrquica” i ha replicat que “la història no es pot esborrar”. Pel que fa al PP, Alberto Fernández Díaz ha dit que el nom de Saló de la Reina Regent “forma part de la història democràtica” de la ciutat i que fins ara no havia incomodat cap govern. El líder del PP ha preguntat amb ironia al govern si té previst canviar també el nom del Saló Carles III i el Saló de Cent.

En acabar el debat, els familiars de Pi i Sunyer i els representants de la fundació que duu el seu nom s’han trobat amb regidors dels grups que han votat a favor del canvi de nom. Carme Pi Sunyer, néta del germà de Carles Pi i Sunyer ha dit sentir-se “emocionada” pel canvi de nom de la sala. “Quan has viscut a l’exili i veus que se’ls reconeix, t’emociones, perquè se’ls ha reconegut poc”, ha dit.