Minuts abans de començar la sessió plenaria, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, s’ha dirigit al pedestal on fins ahir a la tarda hi havia el bust de Juan Carles I per col·locar-hi una fotografia de l’actual monarca, el rei Felip VI. L’acció de protesta ha durat només un instant. Poc després el mateix Fernández Díaz ha col·locat la fotografia en un lloc més segur i, finalment, un tècnic municipal l’ha acabat retirant.

L’anècdota del quadre, però, ha marcat  l’inici del plenari. Alberto Fernández Díaz ha demanat que el retrat de Felip VI presideixi la sessió en un lloc destacat i ha dit que el consistori comet una il·legalitat amb la retirada del bust. El líder del PP ha criticat el gest d’ahir del consistori que ha qualificat d’un “escarni a la monarquia” i ha acusat l’alcaldessa, Ada Colau, de governar des de la “divisió i el conflicte”. També ha recordat a Colau que el saló de plens hauria d’estar presidit per un retrat o figura de l’actual monarca, Felip VI. L’alcadessa, Ada Colau, ha assegurat que en prenen nota i que revisaran la simbologia del cap de l’Estat i altres tradicions.

CiU, C’s i PSC també retreuen a Colau la retirada del bust

La polèmica, però, no ha acabat aquí. L’alcaldessa ha obert un torn extraordinari per debatre la retirada del bust de Joan Carles I que gairebé ha desembocat en una junta de portaveus extraordinària per diferències amb l’oposició sobre el procediment. Finalment, però, la ronda s’ha pogut fer. Xavier Trias (CiU) ha aprofitat el seu torn per acusar Colar de crear una pantomima. “Sàpiga vostè que està sota AlfonsXIII i la reina Regent” li ha etzibat, abans de recordar-li que la mesura ha estat unilateral.  Carina Mejías (C’s) també ha acusat Colau de vulnerar la majoria democràtica. “Aquesta és la casa de tots els barcelonins, no la seva. Si volen canviar la simbologia, ho fan a la seu de BComú”, ha dit Mejías.  Jaume Collboni (PSC) ha manifestat la seva “consternació i incomprensió per la retirada del bust” especialment perquè coincideix amb el plenari extraordinari sobre pobresa i ha recriminat  BComú de fer “política espectacle”.

En canvi, la retirada del bust de Joan Carles I ha estat ben rebuda per Esquerra i la CUPAlfred Bosch (ERC) ha felicitat l’equip de govern per fer una “neteja a fons”. “Ja era hora”, ha dit abans de destacar que creuen en una Barcelona republicana i “lliure de Borbons”.  Josep Garganté (CUP) també s’ha mostrat satisfet de la retirada del bust. Ha citat Arnaldo Otegi i ha animat al govern “a fer neteja d’altres elements i també de la bandera espanyola”, ha dit, defensant la desobediència a les lleis injustes.