Barcelona tindrà un nou pressupost per al 2021. Aquest diumenge, el govern municipal (BComú i PSC) i el grup d’ERC han oficialitzat l’entesa a tres bandes, després de pactar el destí de 300 M €. Es tracta d’una part dels comptes totals del consistori, que per primera vegada a la història pugen per sobre dels 3.200 M . Tots tres grups han acordat incrementar la inversió en habitatge, millorar la resposta social a la crisi i “reorientar” l’economia de la ciutat.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha celebrat l’acord entre “grups progressistes” per a un “pressupost progressista” que, segons l’alcaldessa, és el que necessita actualment Barcelona. “La ciutadania, en general però sobretot ara, ens demana diàleg i acords tan amplis com sigui possible“, ha dit.

“Volem que siguin un pressupost de recuperació després de la terrible pandèmia”, ha assegurat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, qui ha agraït el “doble sí” d’ERC a favor de les ordenances fiscals i del pressupost municipal. Segons el republicà Ernest Maragall, el nou acord és un “contracte d’obligat compliment” del consistori amb la ciutadania en un moment d’emergència sanitària, econòmica i social com l’actual.

Continua el diàleg amb la resta de l’oposició

Malgrat l’acord a tres, el socialista Collboni ha destacat la “predisposició al diàleg” de tots els grups de l’oposició, amb qui el govern municipal ha fet una trentena de reunions durant els darrers dos mesos. L’executiu municipal ha insistit que en cap cas el pacte “no exclou continuar parlant” amb la resta de forces polítiques, si bé ha deixat poc marge per canviar res del que hi ha ara sobre el paper: “El que avui presentem va a missa”.

Per tant, les converses seguiran obertes fins al dia previ a l’aprovació definitiva dels comptes, que es votaran el 23 de desembre en l’última sessió plenària de l’any.

Més inversió en habitatge i serveis socials

Fruit de l’acord amb Esquerra, l’Ajuntament incrementarà en 50 milions més la partida destinada a habitatge per comprar pisos, en especial els que surtin de les promocions privades que, amb la norma ja existent, hauran de destinar el 30 % a habitatge assequible. El pacte també inclou una partida de 26 milions d’euros per a la millora d’escoles, 30 milions més en inversions als barris i una nova taxa per al comerç electrònic.