L’Ajuntament de Barcelona podrà aprovar el pressupost del 2020. El govern dels comuns i el PSC ha arribat a un acord amb ERC i Junts per Catalunya que permetrà tirar endavant els comptes en el ple del 31 de gener. L’alcaldessa ha comparegut per anunciar l’entesa, acompanyada del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni; el líder d’ERC, Ernest Maragall; i la líder de JxC, Elsa Artadi.

Colau ha celebrat “l’acord amplíssim i històric” per tirar endavant els comptes del 2020, que per primera vegada superaran els 3.000 M €. A més, ha assegurat que el pacte “forma part d’una nova etapa necessària de diàleg i acords” que confia en reeditar per a altres qüestions municipals. En aquest sentit, Jaume Collboni ha aplaudit que, tot i ser grups amb diferències, “quan es parla de Barcelona i del seu futur, la possibilitat de trobar acords es multiplica”.

Es concreta el preacord amb ERC

El pacte arriba després que divendres passat Colau i Maragall anunciessin un principi d’acord que apropava els republicans al sí. De fet, el govern municipal ha acceptat la condició d’ERC d’augmentar les inversions en 100 M € més, en les partides d’habitatge i rehabilitació. Tot i l’acord, Ernest Maragall ha avisat Colau i Collboni que “hi serem per vigilar i convertir la previsió [del pressupost] en la liquidació” del mateix. “S’han acabat les excuses, ara toca governar”, ha reblat.

El document que arribarà a la comissió d’Economia d’aquest dimecres preveu qüestions com l’encariment de les zones verda i blava, la reforma de la Rambla i la via Laietana, o la creació de més espais amb vegetació, entre d’altres. A més, Elsa Artadi ha explicat que “hem demanat una avaluació i un retiment de comptes” en relació al pressupost; per això s’ha acordat la creació d’una Comissió de Seguiment l’Acord pressupostari.

El primer pressupost per la via ordinària

El del 2020 serà el primer pressupost que Ada Colau pot aprovar al plenari per la via ordinària des que és alcaldessa. En el seu primer mandat va tirar endavant una modificació pressupostària (2016), dues qüestions de confiança (2017 i 2018) i una pròrroga (2019), però no va poder aprovar cap pressupost al ple amb el suport d’algun grup de l’oposició.

L’acord a quatre (comuns, PSC, ERC i JxC) repeteix la fotografia que hi va haver al desembre quan el Ple va aprovar les ordenances fiscals per al 2020. En aquella entesa, els republicans hi van votar a favor i JxC es va abstenir. La foto a quatre a l’Ajuntament inclou els partits que governen a la Generalitat (JxC i ERC), formacions que necessiten els comuns al Parlament per poder aprovar també els comptes del 2020.