El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma definitiva i per majoria el pressupost municipal per al 2022 gràcies al suport de Barcelona pel Canvi, la regidora no adscrita i l’abstenció d’ERC. Per contra, Junts, Ciutadans i el PP han dit no. Els comptes pugen a 3.406 M €, una xifra rècord amb 753 M € d’inversions. La negociació del PSC per aconseguir els vots de Barcelona pel Canvi ha marcat un debat de retrets creuats.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha agraït el “to constructiu” de Barcelona pel Canvi i també l’abstenció d’ERC, tot i que s’ha mostrat molest pel pacte amb els comuns a la Generalitat (que ha motivat l’abstenció dels republicans). Des de Barcelona pel Canvi, que ara es fan dir Valents, Eva Parera ha afirmat que “la connivència entre comuns i ERC ha estat nefasta per Barcelona” i ha demanat al govern que aposti més pel seu grup.

Els comuns minimitzen el paper de BCN Canvi

El regidor de Pressupost, Jordi Martí (BComú), ha volgut minimitzar el paper de Barcelona pel Canvi en els comptes i ha destacat les coincidències que hi ha entre comuns i republicans: “Aquest pressupost té molt més d’Esquerra que no de Barcelona pel Canvi”. Al seu torn, Ernest Maragall (ERC) ha admès que la seva abstenció “no ha estat rellevant” per aprovar els comptes però sí perquè arribin recursos de la Generalitat.

Els grups que hi han votat en contra han recriminat al govern falta de voluntat per negociar els comptes. Des de Junts, Elsa Artadi ha enumerat una llista d’incompliments i ha criticat que el pressupost s’hagi aprovat “amb el xec en blanc d’ERC i l’entusiasme dels hereus de Manuel Valls”. Luz Guilarte (Cs) ha acusat el govern municipal de “pensar més en els seus interessos electorals que no en atendre la crisi”.

El popular Josep Bou, com també han fet des de Cs, ha criticat la pressió fiscal que manté l’Ajuntament i ha apostat per “posar a dieta” el consistori. L’alcaldessa, Ada Colau, ha tancat el debat amb un agraïment -sense anomenar-los- als grups que han facilitat l’aprovació del pressupost “en benefici de la ciutat”.