El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat les ordenances fiscals per al 2020, que inclouen una pujada de taxes i impostos. El govern municipal (BComú i PSC) ha rebut el suport d’ERC i l’abstenció de Junts per Catalunya. Per la seva banda, Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra. L’entesa del govern amb els independentistes obre la porta a un acord per al pressupost al gener.

El regidor de Pressupost, Jordi Martí, ha agraït els vots d’ERC i JxC, amb qui ha dit que s’ha recuperat “una confiança indispensable”. “En el futur haurem de seguir col·laborant”, ha dit Martí, amb la mirada posada als comptes. Des d’ERC, Jordi Castellana ha afirmat que “les millores s’assoleixen negociant” i que ho han fet per responsabilitat. Elsa Artadi (JxC) ha destacat que “hi ha voluntat de seguir arribant a més acords”.

Quines taxes i impostos pujaran el 2020?

  • Impost de Bens Immobles (IBI) ⬆️ Puja de mitjana un 5,46 % segons els nous valors cadastrals de cada edifici. S’ampliaran les ajudes a col·lectius vulnerables per pagar els rebuts. Hi haurà un recàrrec dels 50 % als pisos buits i s’elimina la bonificació per domiciliació bancària.
  • Impost de Vehicles (IVTM) ⬆️ Augmenta el coeficient per calcular la tarifa. Hi ha bonificacions per a vehicles de zero emissions (75 %) i vehicles ECO (50 %).
  • Impost de Construccions i Obres (ICIO) ⬆️ Puja el tipus impositiu que s’aplica per calcular la quota del 3,35 al 4 %.
  • Grua Municipal ⬆️ La taxa per retirada de vehicle passa de 147,69 a 173 €, un increment del 17 % per cobrir el cost del servei.
  • Taxa de clavegueram ⬆️ El rebut mitjà passarà de 15 a 24 € l’any. Es justifica l’augment per cobrir els costos del servei i preparar-se per a episodis climàtics extrems.
  • Taxa d’inici d’activitat ⬇️ S’elimina aquesta taxa per incentivar l’activitat empresarial.
  • Taxa de terrasses ⬆️ S’incrementen les quotes en la majoria de zones en què queda dividida la ciutat. L’augment és un 33 % inferior del que pretenia el govern inicialment. Al passeig de Gràcia, posar-hi una taula passarà de 31 a 105 € al mes, a la rambla del Poblenou, de de 16,5 a 41,5 € mensuals, a Enric Granados, de 16,5 a 70,2. En canvi, baixarà la taxa a la via Júlia, de 16,5 a 11,8 €.
  • Àrea verda i blava 🅿️ Els preus es mantenen igual en espera d’un acord polític que s’ha ajornat fins al gener.

“Les millors ordenances per a Barcelona”

Amb les ordenances fiscals aprovades, el govern preveu ingressar 66 M € extres. “Són les millors per a Barcelona”, ha dit la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, que ha destacat que permeten “posar al dia la fiscalitat” de la ciutat, lluitar contra l’emergència climàtica i gravar l’ús de l’espai públic. “És un triomf per als barcelonins i un pas endavant en l’estabilitat de la institució”, ha afirmat.

“Es consolida un impostàs”, ha sentenciat Luz Guilarte (Cs), que ha explicat que la pujada d’impostos impactarà de mitjana a cada llar en 200 € més a l’any. Des del PP, Josep Bou ha lamentat “la reedició del tripartit” (pel suport d’ERC a BComú i PSC), i ha assegurat que les ordenances fiscals faran de Barcelona “la ciutat amb la fiscalitat més alta d’Espanya”. Manuel Valls (BCN Canvi) ha posat en dubte que apujar impostos sigui una mesura d’esquerres.