El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el pressupost municipal per al 2021 amb una àmplia majoria. 30 regidors dels 41 que formen el consistori hi han votat a favor i dos més s’han abstingut. El govern d’Ada Colau (BComú) i Jaume Collboni (PSC) ha rebut el suport dels grups d’Ernest Maragall (ERC) i Manuel Valls (Barcelona pel Canvi) i, contra tot pronòstic, el PP de Josep Bou s’ha abstingut. Només Junts i Ciutadans hi han votat en contra.

Per primera vegada, els comptes arriben als 3.253,3 M €, uns 200 més que el 2020. La despesa corrent supera els 2.400 M €, mentre que les inversions freguen els 800 milions (a la partida s’hi inclouen una llista d’obres que van quedar pendents dels comptes del 2020). També es preveu incrementar en 150 M € l’endeutament per fer front a la crisi. El govern municipal ha pactat amb ERC el destí de 300 M €, mentre que Valls també ha inclòs contrapartides als comptes.

Sense cap foto conjunta

Malgrat el suport ampli, no hi ha hagut cap imatge conjunta dels grups partidaris dels comptes, a diferència d’altres plenaris, en què qualsevol debat que té un suport destacat s’acompanya d’una fotografia conjunta. Només el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha adreçat a parlar amb Manuel Valls i Josep Bou a l’inici del ple. Colau i Maragall, en canvi, han defugit la foto conjunta.

“El millor pressupost per a Barcelona”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha explicat que els comptes són expansius, de rècord i que garanteixen la solvència de l’Ajuntament. “Amb aquest pressupost no guanya cap partit; és el millor pressupost per a Barcelona”, ha afirmat. Collboni ha definit Junts i Cs com “el bipartit del no” i els ha recriminat electoralisme en els discursos: “Si el 14 de febrer no hi hagués eleccions al Parlament, el discurs i el vot d’alguns grups seria diferent”.

La precampanya es cola en el debat

Elsa Artadi (Junts) ha rebutjat el pressupost per “continuïsta i conservador”, però ha aprofitat el debat per llançar dards contra ERC pel suport als comptes: “Esteu massa acostumats a pagar per avançat a canvi de res”. A la rèplica, Ernest Maragall (ERC) ha acusat Artadi de “caure en l’electoralisme” i de no llegir els comptes: “És un acord de ciutat, no de partits”. El líder d’ERC ha destacat l’increment de la inversió en habitatge i per “fer ciutat”.

Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha carregat contra l’acord del govern amb ERC: “Barcelona és el camp de proves del tripartit per a Catalunya”. Guilarte, que en cap moment no ha anomenat el suport de Valls als comptes, ha criticat “l’afany recaptatori” del govern municipal. A la rèplica, Collboni ha assegurat que s’havien acceptat el 95 % de les al·legacions de Cs i el 80 % de les de Junts.

Bou justifica l’abstenció del PP

Josep Bou (PP) ha valorat que el pressupost reculli demandes seves com ara un fons d’infància, ajudes al pagament de l’IBI, la recapitalització de les pimes o inversions als districtes. “El govern podia haver fet més, però ens abstenim”, ha explicat. Tot i això, ha criticat que no s’hagi acceptat les demandes per rebaixar la pressió fiscal.

Manuel Valls (BCN Canvi) ha recriminat al govern que hauria d’haver buscat per al pressupost la unitat del Pacte per Barcelona, però ha defensat “el segell de Barcelona pel Canvi” als comptes, amb més inversió en habitatge, en despesa social i promoció econòmica. L’alcaldessa, Ada Colau, ha tancat el debat agraint els vots a favor i les abstencions, sense anomenar ni Valls ni el PP. “El moment excepcional requereix que les administracions tinguem tota la capacitat financera”, ha dit.

Congelació de taxes i impostos

En la mateixa sessió s’han aprovat les ordenances fiscals per al 2021, que inclouen la congelació de les taxes i impostos municipals. La taxa de terrasses es manté rebaixada en un 75 %. L’acord amb ERC preveu revisar-ne les quotes que es van fixar a finals del 2019 i, durant l’any, s’implantarà una taxa al comerç electrònic. A banda, el Plenari ha donat llum verda definitiva a un recàrrec a l’impost turístic exclusiu per a Barcelona, que s’aplicarà a partir del juny.