El Ple de Barcelona ha aprovat sense cap vot en contra la modificació del pressupost del 2020 per adaptar-lo a la caiguda d’ingressos i la despesa extra per l’impacte del coronavirus. ERC, JxC i Cs s’han abstingut, mentre que el PP i BCN Canvi s’han alineat amb el govern municipal i hi han votat a favor. Els nous comptes preveuen un fons de 90 M € per combatre la crisi social i econòmica.

L’aparent placidesa de la votació ha contrastat amb un debat crispat, minuts abans, per exigir a l’Estat que deixi gastar tots els estalvis per equilibrar uns comptes que l’equip d’Ada Colau preveu tancar fent dèficit. En aquest debat, forçat per bona part de l’oposició, hi ha hagut unanimitat, però posicions enfrontades. Tot, després que el Govern espanyol hagi anunciat que no deixarà fer servir als ajuntaments tots els diners que tenen estalviats i els obliga a demanar un préstec a l’Estat.

“Ens estem jugant el mandat”

Els grups de l’oposició han alertat que sense poder gastar els estalvis, l’Ajuntament tindrà dificultats per encarar els propers anys. “Ens estem jugant el mandat si no guanyem aquesta batalla”, ha sentenciat Ernest Maragall (ERC). Elsa Artadi (JxC) ha recordat al govern municipal que comuns i socialistes formen part del Govern espanyol i els ha animat a assumir responsabilitats: “Ens preocupa com quadraran el pressupost”.

Luz Guilarte (Cs) ha demanat a Colau i el seu soci Jaume Collboni que utilitzin els ministres que tenen a Madrid perquè deixin gastar tots els estalvis i alhora ha reclamat a la Generalitat que pagui el deute que té amb Barcelona. El popular Josep Bou ha carregat contra “l’actitud inacceptable” del govern del PSOE de no deixar fer servir els romanents als ajuntaments per finançar-se. Eva Parera (BCN Canvi) s’ha mostrat crítica amb els retrets entre partits i ha demanat a comuns i PSC “fer la feina a La Moncloa”.

“Tancarem l’any amb desequilibri”

El regidor de Pressupost, Jordi Martí, ha admès que el 2020 es tancarà “amb desequilibri” i que confia a fer-hi front amb els estalvis de l’Ajuntament. També espera que arribi una part dels fons que l’Estat rebrà de la Unió Europea. “Entrarem en moments de debats durs”, ha dit Martí, que ha assegurat que els 90 M € del fons covid “es gastaran fins a l’últim euro”. De cara als comptes del 2021, el regidor ha afegit que “batallarem per tenir tota la capacitat financera”.

Tant Martí com el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, han criticat el to d’alguns grups en el debat sobre l’ús dels estalvis. Collboni ha recordat a PP i JxC que el Govern espanyol està fent front a la crisi amb un marc legal aprovat el 2008 per populars i CiU. “Hem de buscar una solució i la trobarem”, ha afirmat el líder socialista, que confia també a rebre diners dels fons europeus.