Ple de l'Ajuntament

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El comiat de Bosch i la nova taxa al sharing marquen el ple” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/comiat-bosch-taxa-sharing-ple-novembre/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

S’aproven les noves taxes municipals

El Ple ha donat llum verda a la modificació de les ordenances fiscals que regulen l’IBI, les taxes per serveis culturals i les taxes per l’ús privatiu del domini públic per part d’empreses de bicicletes o motos compartides.

L’oposició ha criticat amb duresa aquestes noves taxes, que consideren que arriben tard i són “pedaços”, tal com han afirmat la regidora del PDeCAT Sònia Recasens i la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías. Segons el PSC, aquesta “ineficàcia” del govern municipal tapa la “incapacitat d’aprovar reformes fiscals de veritat”.

Medalla d’Or de la Ciutat a Montserrat Caballé

El Ple ha aprovat entregar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a títol pòstum a Montserrat Caballé, que va morir l’octubre passat a Barcelona. Segons el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, la cantant barcelonina “va apropar el gènere de l’òpera i el va popularitzar en sectors amplis de la societat que el veien com quelcom aliè”.

El PDeCAT, Ciutadans, ERC, el PSC, el PP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé han votat a favor de concedir-li la Medalla, mentre que la CUP s’hi ha abstingut.

Per la seva banda, el PSC també ha demanat que s’incorpori el nom de Caballé, juntament amb el de Freddie Mercury al nomenclàtor de la ciutat. En concret, proposen dedicar-los el parc que es farà a la plaça de les Glòries perquè consideren que la ciutat té “un deute pendent” amb ells per “tot allò que van representar”. El govern municipal ha acceptat dedicar-los un espai a la ciutat, però ha demanat temps per poder analitzar l’emplaçament concret.

Creació d’un grup de treball pel desplegament de la nova xarxa de bus

El PDeCAT acusa el govern municipal de “fer fracassar estrepitosament” la xarxa ortogonal d’autobús. En aquest sentit, la regidora Francina Vila ha proposat al Ple la creació d’un grup de treball amb els veïns per escoltar-ne les inquietuds i queixes, una iniciativa que ha estat aprovada gràcies al suport de tots els grups.

Una part dels veïns, molestos amb la implementació de la xarxa ortogonal de bus, han estat presents al ple i han mostrat pancartes en què demanaven canvis en el recorregut d’aquest mitjà de transport, com la modificació de la línia H10 i la 54.

Pancartes bus ple novembre

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha assegurat que el govern municipal està disposat “a obrir tots els espais de participació necessaris” amb els veïns.

Balanç del sistema d’abordatge integral de la violència masclista

La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha fet un balanç positiu de la feina feta aquest 2018 per fer front a la violència masclista. En aquest sentit, mitjançant un informe, Pérez ha assegurat que actualment s’atenen unes 5.000 dones afectades i el seu entorn familiar i s’ha doblat el personal dedicat a l’abordatge de la violència masclista. Aquest any, segons l’informe, l’Ajuntament ha fet una inversió econòmica de 9,2 milions d’euros per afrontar aquesta problemàtica.

Creació d’una comissió per impulsar un pacte sobre el 22@

El Ple ha donat llum verda a la creació d’una comissió per impulsar un pacte polític i ciutadà sobre el 22@, una iniciativa que ha proposat el PSC i que ha rebut el suport de tots els grups, excepte la CUP Capgirem Barcelona, que hi ha votat en contra. Precisament el president del grup municipal socialista, Jaume Collboni, ha demanat al govern de Colau que impliqui la resta de grups a traçar una estratègia futura del 22@ perquè, segons Collboni, l’acord actual és “feble i amb contradiccions” i està “hipotecant el futur de Barcelona”.

Elaboració d’un nou conveni de coordinació en matèria de seguretat

El Ple ha aprovat elaborar un nou conveni marc de coordinació i col·laboració en matèria de seguretat entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. La proposta del Partit Popular ha rebut el vot a favor de Ciutadans i el vot contrari de la CUP, mentre que la resta de grups s’han abstingut.

Tot i això, els que s’han abstingut ho han fet per motius diferents. El PDeCAT ha recriminat als populars que el Ple no és el marc adequat per fer aquesta proposta, però alhora ha acusat al govern municipal de manca de voluntat política en aquest camp. Per la seva banda, Esquerra considera que “potser el que hauríem de fer és revisar el model de seguretat” i creu que falta coordinació entre els agents. Des del govern, Gerardo Pisarello ha afirmat que la seva abstenció demostra que Barcelona en Comú no té “una posició sectària cap al PP”.

El govern nega limitacions al transport de mercaderies

Coincidint amb la mobilització de camions d’aquest divendres al matí a les rondes, el PDeCAT ha demanat al govern municipal que no es limiti al transport de mercaderies i l’ha acusat de “menystenir el sector”La regidora de mobilitat, Mercedes Vidal, però, ha assegurat que “no hi ha en marxa cap restricció ni en la circulació ni en l’aparcament” d’aquests vehicles.

Xoc entre el PDeCAT i BComú per les casetes d’Encarnació

El president del Grup Municipal del PDeCAT, Xavier Trias, ha demanat al govern municipal que revisi la Subcomissió Conjunta d’Urbanisme i Cultura per evitar casos com el de les casetes d’Encarnació, que estan pendents d’un enderrocament. Trias considera que “la regidoria de Gràcia ha badat” i que la subcomissió “o ho fa malament, o és que no s’estan reunint, o és que no estan valorant les coses que han de valorar”.

Per la seva banda, l’alcaldessa ha remarcat que les casetes d’Encarnació no estaven catalogades i ha explicat que, de moment, s’ha pogut arribar a un acord per salvar l’alzina centenària. Pel que fa als edificis, ha dit que es continuen buscant solucions però ha explicat que es tracta d’un grups de veïns “de tota la vida de Gràcia” que estan fent una autopromoció per viure-hi ells.

La presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament enfronta PP i BComú corregit

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha retret a l’alcaldessa que “polemitzi” amb la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament. Fernández ha defensat que hi sigui perquè ho considera “una opció laboral i personal”. “Deixi enrere la seva uniformifòbia i valori el que representen les forces armades”, ha dit.

Des del govern municipal, Janet Sanz ha dit que el govern no comparteix que “un espai d’orientació acadèmica s’utilitzi pel reclutament”. Considera, a més, que “qui busca polèmica any rere any amb aquesta qüestió és el PP”.

Alfred Bosch s’acomiada com a regidor

El president del Grup Municipal d’Esquerra, Alfred Bosch, s’ha acomiadat del Ple, que deixa per assumir la conselleria d’Afers Exteriors des d’aquest divendres mateix. Bosch ha dit que “marxo sabent que sempre he procurat fer allò que creia millor” i que ha actuat amb convicció.

Bosch també ha tingut paraules d’agraïment als regidors de tots els grups polítics i ha volgut dedicar un record especial a l’exregidor i exconseller d’Interior, Joaquim Forn, en presó preventiva decretada pel Tribunal Suprem. El fins ara líder d’ERC a l’Ajuntament s’ha acomiadat assegurant que “no deixaré mai la ciutat”.