El Ministeri de Defensa ha rectificat a última hora de tarda d’aquest dilluns. L’Exèrcit sí que estarà finalment al Saló de l’Ensenyament. Així ho ha assegurat la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, des de Brussel·les. Aquest matí fonts del Ministeri de Defensa havien assegurat que els militars no tindrien estand per una “decisió tècnica” del Govern de Pedro Sánchez, i Robles ho ha desmentit. “Les forces armades seran a la fira de Barcelona defensant la pau i la llibertat. Que no hi hagi cap dubte”, ha sentenciat la ministra. Robles també ha dit que l’Exèrcit “està present a tots els llocs on són requerits, i a més ho fan amb una gran responsabilitat”.

Defensa demana respecte per a les forces armades

A més, ha aprofitat per dir que “si hi ha un compromís” per part del Govern espanyol és “potenciar al màxim les forces armades”. “Són un exemple a tot el món i ho són també a Espanya”, ha afegit. La ministra ha expressat també que “seria bo que totes les forces polítiques respectessin les forces armades”.

El govern Colau, contrari a la presència de militars

Colau, en una atenció als mitjans aquest dilluns, ha assegurat que l’Ajuntament encara no tenia la confirmació oficial que l’Exèrcit no estaria present a la fira. L’alcaldessa ha defensat que l’Ajuntament sempre ha donat suport a “una demanda històrica de la societat civil i de diverses plataformes antimilitaristes” que demanaven que els militars no participessin en aquests espais educatius. De fet, des que va arribar a l’Ajuntament, Colau ha criticat en diverses ocasions la presència de l’Exèrcit en fires educatives. L’any 2016 el ple municipal va aprovar una declaració institucional per excloure les forces armades d’aquests certàmens.

De moment, l’Ajuntament encara no ha respost oficialment a la presència —confirmada pel Ministeri de Defensa— de les forces armades en el principal esdeveniment del sector educatiu català.