L’arribada d’un gimnàs a la planta baixa del Mercat de Sant Antoni es farà amb retard i envoltada de polèmica. A l’abril, l’Ajuntament va adjudicar un local d’usos no alimentaris a l’empresa esportiva Duet Fit (l’única que optava a l’adjudicació) amb l’objectiu de fer-hi un gimnàs durant 39 anys. Es dona la circumstància, però, que el Pla especial sobre els usos del subsol del mercat no permet fer-hi cap gimnàs.

Per esmenar la situació, aquest divendres el Ple ha aprovat modificar el Pla especial per poder seguir endavant amb el gimnàs de Duet Fit. Hi han votat a favor el govern, Cs, ERC, la CUP i els dos regidors no adscrits; en contra el PP; i el PDeCAT i el PSC s’han abstingut. Raimond Blasi (PDeCAT) ha lamentat “massa dubtes i mal resolts” al voltant del gimnàs i Paco Sierra (Cs) ha retret que “un altre cop posem remei a un nyap del govern”. Trini Capdevila (ERC) ho ha qualificat de “situació surrealista”, mentre que Montserrat Ballarín hi veu “un cúmul d’errors difícil d’entendre”. Xavier Mulleras (PP) ha advertit que la modificació del pla és “un nyap per tapar un altre nyap”.

Per la seva banda, el regidor de Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha assumit “tota la responsabilitat” de la polèmica i ha celebrat que s’ha trobat una solució a “una situació complexa”. Colom també ha anunciat que l’Institut Municipal de Mercats treballarà perquè en el futur cap mercat públic pugui acollir un gimnàs privat.

Danys col·laterals als Encants i al gimnàs Aiguajoc

Més enllà d’aquesta polèmica, l’arribada del gimnàs Duet Fit a Sant Antoni ha provocat dos maldecaps més. D’una banda, a l’associació de venedors dels Encants del mercat ha deixat d’ingressar uns diners que li hauria de pagar Duet Fit; un total de 20.000 € anuals que s’invertirien en campanyes de promoció. En aquest sentit, Agustí Colom, ha admès que els entrebancs perquè arribi el gimnàs ha fet que els Encants “tinguin dificultats per endegar nous projectes”.

L’altre maldecap el tindrà un altre gimnàs, l’Aiguajoc: és de titularitat municipal i s’ubica a uns 200 metres del Mercat de Sant Antoni. Tots els grups de l’oposició (menys la CUP) han alertat que el gimnàs Duet Fit (que s’autodefineix com a “low cost”) podria prendre una part important dels socis del gimnàs Aiguajoc. Segons els webs dels gimnasos, la quota mitjana estàndard d’Aiguajoc és de 47 € / mes, mentre que Duet Fit ofereix ofertes de 20 € / mes. El regidor de Comerç i Mercats ha assegurat a betevé que si l’Aiguajoc té pèrdues econòmiques, l’Ajuntament li pagarà una compensació.

I l’espai veïnal?

Una altra de les singularitats del nou Mercat de Sant Antoni, que es va inaugurar al maig, és la inclusió d’un espai veïnal al soterrani del mercat. Una sala d’uns 500 metres quadrats que, segons va anunciar el govern municipal, estarà gestionat per les entitats del barri de Sant Antoni per fer-hi activitats. Ara bé, l’espai veïnal —com el gimnàs— tampoc no ha arribat.

Per això, Eulàlia Reguant (CUP) ha qüestionat durant el ple “on és l’espai veïnal?” i ha recordat que “és la gran demanda dels veïns” a la qual “no s’està donant resposta”. Fonts municipals han explicat que la modificació del Pla especial sobre el subsol del Mercat de Sant Antoni també n’accelerarà l’obertura.