El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat per àmplia majoria la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, a títol pòstum, a la soprano Montserrat Caballé, que va morir a principis d’octubre. Tots els grups municipals i els regidors no adscrits hi han donat suport, amb l’excepció de la CUP, que s’ha abstingut. En gairebé totes les intervencions al plenari, s’ha elogiat la trajectòria de la soprano barcelonina, la projecció exterior de la ciutat i el duet amb Freddie Mercury amb la cançó ‘Barcelona’ el 1988.

El tinent d’alcalde Jaume Asens ha explicat que Caballé “va apropar l’òpera en sectors que el veien aliè”. Asens ha dit que la carrera de la soprano va tenir “llums i ombres”, però ha defensat que malgrat tot se li doni el màxim distintiu de la ciutat. Xavier Trias (PDeCAT) ha definit Caballé com “una veu barcelonina” que va portar el nom de la ciutat arreu del món. Des de Cs, Carina Mejías ha dit que Caballé “va ser, és i serà art, cultura i humanitat”.

Montse Benedí (ERC) ha destacat “l’estreta vinculació” de la soprano amb el Liceu. El socialista Jaume Collboni ha afegit que el lligam amb el Liceu anava més enllà de l’àmbit professional, i ha definit Caballé com “una artista en majúscules”. Alberto Fernández Díaz (PP) ha dit que és “un fet inexplicable” que Caballé no rebés en vida la medalla d’or i ha assegurat que l’acord del plenari és “un acte de justícia”. També ha insistit que se li dediqui un espai públic. El regidor Joan Josep Puigcorbé ha demanat que els Premis Ciutat de Barcelona incloguin un premi Montserrat Caballé.