Un informe del Ministeri de Ciència del 1976, encarregat per l’Ajuntament, posa contra les cordes els plans que té el Patronat de la Sagrada Família per construir una gran escalinata al carrer de Mallorca. Segons el document —que ha fet públic l’Associació de Veïns de la Sagrada Família— “no existeix cap projecte de Gaudí sobre les escales” i afegeix que l’escalinata va ser dissenyada “pels ajudants de Gaudí el 1906”, 24 anys després de començar les obres del temple.

Els veïns de la Sagrada Família confien que aquest document pari els peus al Patronat i, per tant, es descarti definitivament l’enderroc de l’illa que hi ha davant de la façana de la Glòria (entre els carrers de Mallorca i València) i l’illa que hi ha més avall (entre València i Aragó). De fet, aquestes dues illes es van fer en uns terrenys que el Pla General Metropolità (PGM) preveu com a zones verdes i no com a edificables, i és on se situaria l’escalinata. L’enderroc afectaria un total de 3.000 persones.

Façana de la Glòria

Plantegen un litigi judicial

A la guerra que mantenen els veïns amb la Sagrada Família per l’escalinata, cal sumar-hi un nou front. Aquest dijous, han reiterat que no els convenç l’acord que van arribar Ajuntament i Patronat per regularitzar les obres del temple perquè no fa cap esment a l’escalinata. El president de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, Joan Itxaso, ha denunciat que l’acord “es va fer d’esquena als veïns” perquè “no parla del que realment ens preocupa”.

Sagrada Família edificis

En aquest sentit, els veïns anuncien que presentaran al·legacions a l’acord quan el Ple de l’Ajuntament el ratifiqui. I si no obtenen resultats, plantegen dur-lo als tribunals: “Per sobre dels interessos del temple hi ha el dret a l’habitatge dels veïns”, ha reblat Itxaso. És més, l’Associació de Veïns veu “sospitós” que l’acord no parli de l’escalinata perquè, asseguren, el govern d’Ada Colau “fa un any i mig” que coneix l’informe del 1976.

L’Ajuntament n’ajorna el debat

Fonts municipals desvinculen l’acord sobre les obres de la Sagrada Família del debat sobre l’escalinata. Han assegurat a betevé que això es tractarà més endavant en una comissió específica amb totes les parts: Patronat, veïns i entitats de l’entorn. Segons aquestes fonts, el debat “es farà sense apriorismes i posant totes les opcions sobre la taula”. Per la seva banda, el Patronat del temple està estudiant l’informe que han fet públic els veïns.