Nova ensopegada del govern en minoria de Jaume Collboni amb una votació de calat. El Ple d’octubre a l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat les ordenances fiscals per al 2024 amb el vot contrari de tota l’oposició, tal com ja va passar en la Comissió d’Economia. La votació separada de la taxa de terrasses tampoc no ha servit per salvar almenys una ordenança perquè TriasxBCN s’hi ha oposat i només PP i Vox hi han votat a favor.

Amb el “no” del Ple en el tràmit inicial no hi ha temps per tenir ordenances fiscals abans de l’1 de gener i, per tant, es mantindran les mateixes quotes que el 2023. Això deixa sense opcions l’augment de la taxa turística a creuers i a pisos turístics. En el cas de les terrasses, decau la bonificació del 75 % vigent fins ara i caldrà veure si es troba una fórmula per esquivar les quotes del 2020, que no s’han aplicat mai.

Valls: “Avui no acaba res, tot comença”

Collboni ha deixat la intervenció del govern en el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, que ha retret als grups falta de responsabilitat. “Avui no s’acaba res, tot torna a començar, però amb un diàleg constructiu i no des de l’amenaça”, ha dit en al·lusió a TriasxBCN i BComú, a qui ha recriminat haver fet “un vot contra el govern”. “La fragmentació ens condemna a entendre’ns”, ha afegit Valls, que ha allargat la mà al diàleg.

Valls també ha agraït les converses amb el grup de Xavier Trias i ha estat dur contra els comuns, a qui ha acusat de “sobreexcitació estèril”: “Alguns no tenen mesures i els sobra arrogància”. Fora del plenari, el tinent d’alcaldia ha explicat que el govern buscarà una solució per no aplicar les quotes a les terrasses que es van aprovar el 2020, però no ha detallat com.

El pla de Trias per a les terrasses

El regidor Ramon Tremosa (TriasxBCN) ha justificat el vot contrari a tot perquè el govern no ha acceptat cap petició que feien com ara la rebaixa d’un 2 % de l’IBI. “Ja venim plorats de casa”, ha etzibat Tremosa a Valls, i ha anunciat que era “una solució” per a les terrasses. Fora de la sessió, el regidor ha proposat al govern un ple extraordinari abans del 7 de novembre per prorrogar la bonificació del 75 % a les terrasses un any més, com diu que Collboni va prometre en campanya.

BComú hi veu una reprovació a l’alcalde

Per part de Barcelona en Comú, el portaveu, Jordi Martí Grau, ha assegurat que no hi ha hagut negociació i ha reiterat que “cal articular un programa de govern” per un pacte d’esquerres. “El vot d’avui és com una reprovació al govern davant d’un nou fracàs”, ha exclamat Martí, que ha recriminat al tinent d’alcaldia Valls les paraules contra els comuns: “El fracàs és seu i només seu”.

Maragall ressalta la soledat del govern

El líder d’ERC, Ernest Maragall ha defensat el vot contrari “en consciència i convicció” perquè el seu grup no coneix el projecte de ciutat de l’alcalde Collboni, a qui ha retret que demani el vot a les ordenances sense negociar. “Insisteixen a posar el carro abans dels bous. Doncs aquí en tenen el resultat”, ha afirmat Maragall, que ha afegit: “La soledat del govern es manifesta”.

Les raons de PP i Vox

Des del PP, Àngels Esteller ha dit que les ordenances fiscals “mantenen la pressió fiscal molt alta” i ha justificat el vot a favor de la taxa de terrasses per responsabilitat i per donar seguretat al sector, tot i considerar insuficient l’acord del govern amb el Gremi de Restauració que fixava noves bonificacions. Gonzalo de Oro (Vox) també ha lamentat que no baixin impostos i ha defensat el “sí” a la taxa de terrasses pel suport del Gremi.