Jordi Martí Grau serà el secretari d’estat de Cultura del nou executiu de Pedro Sánchez dins de l’equip ministerial d’Ernest Urtasun (Sumar). El regidor de Barcelona en Comú i número dos d’Ada Colau deixarà l’Ajuntament de Barcelona per assumir el nou càrrec a Madrid a partir de la setmana vinent. La marxa és imminent i, de fet, Martí ja prepara el seu comiat, que farà efectiu al ple de divendres.

Això provocarà canvis al grup de Barcelona en Comú al consistori. Amb la marxa de Martí tornarà a ser regidor Pau Gonzàlez, que ocupava el número 10 a la llista a les darreres eleccions i en el mandat anterior va ser regidor d’Educació i de l’Eixample. La regidora Janet Sanz serà la nova portaveu del Grup Municipal de BComú, i Gemma Tarafa en serà la portaveu adjunta.

El líder del PSOE va prendre possessió com a president del Govern espanyol divendres, i aquest dimarts ho han fet els ministres nous del seu executiu. El nou titular de Cultura, Ernest Urtasun, ha agraït a Jordi Martí que s’hagi “sumat a aquesta aventura”. S’espera que Martí s’acomiadi de l’Ajuntament en el ple d’aquest divendres.

Jordi Martí: perfil de màxima confiança d’Ada Colau

Jordi Martí Grau va iniciar la carrera professional a l’Ajuntament els anys 90, i en aquesta darrera etapa ha estat un perfil de màxima confiança d’Ada Colau. A les municipals del maig va ser el seu número dos i ha exercit com a portaveu dels comuns a l’oposició. En el mandat anterior va ser tinent d’alcaldia de Cultura i regidor de Presidència i Pressupost.

Als inicis, Martí va treballar a l’Institut de Cultura, i no va entrar com a regidor (del PSC) fins al 2011 amb Jordi Hereu, a qui va rellevar com a líder socialista al consistori. La derrota a les primàries del PSC el 2014 el va fer marxar de l’Ajuntament, però hi va tornar el 2015 de la mà d’Ada Colau, que el va nomenar gerent municipal. El 2019 va tornar a ser regidor, en aquest cas de Barcelona en Comú.

En el mandat anterior, com a responsable de Cultura, els comuns destaquen que Martí Grau va assolir “una xifra històrica d’inversió en cultura”, va recuperar la Capitalitat Cultural i Científica negociada amb l’estat, i es va impulsar la Biennal de Pensament, la Biennal de Ciutat i Ciència o la descentralització de la Mercè. En un comunicat, Barcelona en Comú també remarca com a fita de Martí el Pla de drets culturals.