La marxa de Jordi Martí Grau com a secretari d’estat de Cultura al ministeri d’Ernest Urtasun tanca una llarga trajectòria a l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat vinculat professionalment al consistori més de 20 anys, dels quals només set com a regidor (del PSC i de BComú) i quatre com a gerent municipal. La tasca que més anys el va ocupar va ser la de gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona.

De l’ICUB al ple municipal

El nom de Jordi Martí Grau ha estat estretament lligat a l’Ajuntament de Barcelona des dels anys 90 fins ara, sobretot en l’àmbit cultural. Del 1996 al 1999 va ser coordinador del Pla estratègic de cultura i durant els anys següents va ser gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), etapa en què va ser mà dreta de Ferran Mascarell quan era regidor de Cultura.

El febrer del 2012, Martí va prendre el relleu a Hereu com a líder del PSC a l’Ajuntament

Amb Jordi Hereu d’alcalde, Jordi Martí va exercir de delegat de Cultura (2007-2011). A les municipals del 2011, va ser escollit regidor a l’Ajuntament de Barcelona. Era el primer mandat en què el PSC estava a l’oposició amb Xavier Trias (CiU) d’alcalde. Quan Hereu va renunciar a l’acta (2012), Martí va ser escollit líder municipal del PSC, càrrec que va mantenir fins al 2014 després de perdre les primàries socialistes.

Crític amb el PSC i fundador de MES

Durant l’etapa com a cap de grup del PSC a l’Ajuntament, Jordi Martí va plantar batalla a la direcció per l’expulsió de diputats crítics. Amb la victòria de Jaume Collboni a les primàries del 2014, Martí va deixar el consistori i mesos més tard, la militància al PSC. A finals del 2014 es va convertir en el portaveu de Moviment d’Esquerres, un partit nou que va fundar amb exdirigents socialistes com Ernest Maragall o Montserrat Tura.

Colau el retorna a l’Ajuntament

Amb la victòria d’Ada Colau el 2015, l’aleshores alcaldessa va fer tornar Jordi Martí a l’Ajuntament com a gerent municipal. Va exercir el càrrec fins a les municipals del 2019, quan va tornar a ser escollit regidor. En el segon mandat de Colau, Martí va esdevenir la seva mà dreta i va liderar l’àrea de Cultura i també la negociacio per aprovar els quatre pressupostos.

La seva figura va ser clau, juntament amb Janet Sanz, perquè Colau optés a un tercer mandat. A les eleccions del maig d’aquest any, la líder dels comuns el va situar de número dos a la llista. En aquests mesos a l’oposició, ha reclamat insistentment a l’alcalde, Jaume Collboni, un pacte de govern amb el PSC i ERC.