bandera israel ple barcelona

Barcelona ha decidit suspendre relacions amb Israel de manera temporal fins que no hi hagi un alto el foc definitiu a la Franja de Gaza. Així ho ha aprovat el Ple de l’Ajuntament d’aquest novembre, amb els vots del PSC, BComú i ERC a la proposta dels comuns per trencar relacions “fins que no es garanteixi el respecte als drets bàsics del poble palestí” i acabi la guerra entre Israel i Palestina. Per la seva banda, TriasxBCN, el PP i Vox han votat en contra de suspendre les relacions.

“No és una guerra, és un genocidi”, ha defensat Ada Colau (BComú), que en l’anterior mandat ja va suspendre l’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv quan era alcaldessa. Maria Eugènia Gay (PSC) ha condemnat els atacs a Gaza per part d’Israel i ha avisat que “el compliment dels drets humans està per sobre de qualsevol debat polític”, mentre que Elisenda Alamany (ERC) ha sentenciat que “no podem ser espectadors de drames humanitaris”.

La proposta que ha aprovat el plenari municipal també inclou comunicar el trencament temporal de relacions a l’ambaixada d’Israel i una clàusula perquè l’Ajuntament de Barcelona no signi contractes públics amb empreses que violin els drets humans al territori de Palestina.

Segon trencament amb Israel en un any

Es dona la circumstància que aquesta no ha estat la primera vegada en aquest 2023 que l’Ajuntament de Barcelona trenca les relacions amb Israel. Al febrer —i a instàncies d’algunes entitats prodrets humans—, l’aleshores alcaldessa, Ada Colau, va decretar la suspensió temporal de les relacions amb l’estat d’Israel i de l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv.

La decisió de Colau no va agradar als seus companys de govern del PSC, per això, quan Jaume Collboni va assolir l’alcaldia a les darreres municipals, va decidir reprendre l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv aquest setembre. L’agermanament amb Tel-Aviv es manté intacte i no queda suspès amb la decisió del plenari d’aquest novembre. També es manté l’agermanament amb Gaza.