jordi martí

El fins ara regidor de Barcelona en Comú Jordi Martí Grau s’ha acomiadat del Ple de l’Ajuntament de Barcelona durant el plenari de novembre. Amb un discurs de 13 minuts a la part final del ple, Martí ha fet una defensa acèrrima de la política, que ara seguirà exercint com a secretari d’estat de Cultura, dins del nou ministeri d’Ernest Urtasun: “La política és imprescindible, el món i les ciutats es transformen amb idees”.

Jordi Martí Grau ha avisat que “no renunciaré mai a la utopia ni a la política” i ha dedicat part del seu comiat a elogiar la líder dels comuns a Barcelona, Ada Colau. “En política es necessiten lideratges”, ha dit, alhora que també s’ha referit a la crisi humanitària a la Franja de Gaza per la guerra entre Israel i Palestina: “Em sento agermanat amb tota la gent que pateix bombardejos als hospitals”.

Martí va començar a preparar la seva sortida fa una setmana. Però no va ser fins a uns dies més endavant —amb la presa de possessió dels nous ministres de Pedro Sánchez— que es va fer públic el nou càrrec que ocuparà el barceloní a Madrid. Al ‘bàsics’, de betevé, Jordi Martí Grau va assegurar que “treballaré amb perspectiva barcelonina” des de les seves noves responsabilitats.

Tornarà a Barcelona el 2027?

La vinculació de Martí Grau amb l’Ajuntament de Barcelona i les institucions ve de molt lluny. I tant ell com regidors del seu partit i d’altres forces han deixat la porta oberta a veure’l de nou fent política en clau municipal, un cop acabi el seu pas per Madrid: “No és la primera vegada que m’acomiado d’aquest Ple i m’agradaria que aquesta no fos la darrera”, ha dit Martí.

Ara bé, qui ha parlat més clarament d’un retorn eventual de Jordi Martí Grau a l’Ajuntament ha estat, precisament, Ada Colau, que ha plantat el dubte sobre si Martí formarà part de la llista dels comuns a les properes eleccions municipals, d’aquí a quatre anys: “Qui sap? Potser el 2027 t’animes a tornar a Barcelona”. Àngels Esteller (PP) també ha plantejat tornar a veure Jordi Martí Grau com a regidor a l’Ajuntament.