El Ple de l’Ajuntament de Barcelona del mes de març ha votat en contra del pressupost del 2024 del govern de Jaume Collboni. Tots els grups hi han votat en contra a excepció del govern i ERC, que havien arribat a un acord. Els retrets entre el PSC i Comuns (que hi han votat en contra, han estat els protagonistes del debat. En aquest plenari també s’ha presentat l’informe anual de la Sindicatura de Comptes, que entre altres assumptes demana revisar els allotjaments d’emergència.

15:37
   

S’ha acabat el ple del mes de març! Moltes gràcies per seguir-nos i bon cap de setmana!

15:18
   

El Govern es compromet a donar continuïtat al projecte de millora dels entorns escolars 

A resposta d’un prec de BComú al govern perquè es facin noves actuacions als entorns escolars, la primera tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha dit que es vol donar continuïtat en aquest mandat al projecte Protegim Escoles per seguir millorant aquests espais en matèria de seguretat i contaminació. Bonet ha dit que és un programa exitós però que cal avaluar, juntament amb la comunitat educativa i la resta d’agents involucrats, com funcionen els canvis en aquests entorns i quines necessitats de manteniment tenen. 

Més de 200 escoles de Barcelona amb entorns pacificats, gairebé una de cada tres

15:05
   

El govern anuncia un pla de millora dels eixos verds 

Collboni ha assegurat que tirarà endavant un pla de millora dels eixos verds que ja estan consolidats a la ciutat “per algunes deficiències que s’estan mostrant”. Ha detallat que tots els escocells dels eixos verds estan trencats i que el cost d’arreglar-los és de 2,5 milions d’euros. També ha retret als comuns que no hi ha accessibilitat per a les persones sense visió, i que el rec en un eix verd és més car que en una zona normal. 

Ha estat en resposta a un préc de la portaveu de Bcomú, Janet Sanz, perquè “repliqui el model Superilla Barcelona que és un model d’èxit”, ha dit. Li demanem és que hi hagi una clara voluntat de distanciar-se de tots aquests governs negacionistes del canvi climàtic i retardistes”, li ha reclamat Sanz. L’alcalde ha respost, a més, que continuaran pacificant carrers. “Ho farem més i permeti’m que li digui que ho farem millor.

Collboni revisarà els eixos verds de Colau per “les deficiències que estan mostrant”

14:50
   

No prospera la proposició per “constatar el greu perjudici” que suposa el rebuig al pressupost català 

El plenari ha votat en contra de la proposició d’ERC que volia “constatar el greu perjudici que suposa per a Barcelona el rebuig al pressupost de la Generalitat.” ERC ha posat al focus del debat del text els comuns, que van votar contra els comptes catalans, però els de TriasxBCn també s’han sentit al·ludits. En aquesta votació s’ha fet palpable la bona entesa entre PSC i ERC, i la tensió entre aquests dos amb Barcelona en Comú. 

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Ramon Tremosa: “La responsabilitat principal quan un pressupost no s’aprova és del govern de torn, no de l’oposició”. 

PSC  ✅ A FAVOR. Jordi Valls: “Barcelona perd i perd objectivament, una altra cosa és que vostès vulguin discutir sobre qui en té la responsabilitat”. 

BComú EN CONTRA. Janet Sanz: “Costa d’entendre el càlcul de partit d’ERC en les darreres setmanes. Ho pacten tot amb el PSC i no volen votar res amb nosaltres. Les nostres formacions s’han d’entendre”. 

ERC ✅ A FAVOR. Elisenda Alamany: “No es poden demanar governs d’esquerres tombant pressupostos d’esquerres i el preu de les derives destructives no el poden pagar els ciutadans”. 

PP EN CONTRA. Daniel Sirera: “Si no hi ha pressupostos de l’Estat, Barcelona també perd les inversions necessàries i vostès no diuen res”. 

Vox ❌ EN CONTRA. Liberto Senderos: “Barcelona no ha de demostrar un suport incondicional a un govern que ha fracassat estrepitosament”.

14:35
   

El ple descarta una proposició “per impedir qualsevol tall il·legal” 

La proposició de Vox per impedir “qualsevol tall il·legal que pretengui sabotejar els drets dels barcelonins” ha estat descartat pel ple. 

PSC ❌ EN CONTRA. Albert Batlle: “L’Ajuntament sempre col·labora amb els Mossos per fer compatible el dret a la ciutat amb el dret a la manifestació”. 

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Jordi Martí Galbis: “Ja ha trepitjat totes les línies vermelles de respecte dels que són aquí i dels qui no hi són. han d’anar amb compte a mb les expressions que fan servir”. 

BComú ❌ EN CONTRA. Marc Serra “El dret de manifestació els interessa si és per salvar Espanya o interessos de fons voltor, quan es tracta de drets socials, no. El que entenem per llibertat d’expressió vostès i la resta és la diferència entre una democràcia i una dictadura.”  

ERC ❌ EN CONTRA. Jordi Coronas: “Ens trobaran a totes les manifestacions, els agradi o no, que són en contra d’aquesta ideologia que alimenten, inciten i provoquen. ”. 

PP ✅ A FAVOR. Juan Milián: “Sembla que abans de Vox ningú es queixava dels talls il·legals de la Meridiana. Des del PP vam ser molt bel·ligerants”.  

Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro: “Amb els talls de la Meridiana han robat gairebé un any de vida als qui patien els talls”. 

14:10
   

El ple tomba un text de beneficis fiscals presentat pel PP

El Ple ha votat en contra de la proposició del PP per incorporar un paquet de beneficis fiscals per a famílies, persones autònomes i empreses en les properes ordenances fiscals. 

TrasxBCN ❌ EN CONTRA Victòria Alsina “Estem a favor de revisar la pressió fiscal, apostem per una rebaixa, però no com ho plantegen: en clau populista i electoralista”. 

PSC ❌ EN CONTRA Jordi Valls “La pressió fiscal s’ha anat reduint des del 2015. Els impostos no se’ls queda l’Ajuntament, tenen un benefici per als ciutadans”. 

BComú ❌ EN CONTRA Guille López “Amb aquesta reducció generalitzada, volen fer d’aquest Ajuntament, un Ajuntament petit on s’hagin de reduir els serveis públic. No podem estar més en contra”. 

ERC ❌ EN CONTRA Jordi Castellana  “No tenen cap credibilitat, el darrer cop que estaven al govern d’Espanya van dir que baixarien impostos i els van pujar”. 

PP ✅ A FAVOR Àngels Esteller “Preferim que els milions estiguin a la butxaca dels barcelonins, que no a l’Ajuntament. L’esforç fiscal dels ciutadans és molt gran. No vol dir reduir serveis, vol dir gestionar millor la prestació de serveis”. 

Vox ✅ A FAVOR Gonzalo de Oro: “Les rebaixes que presenta el PP són bones per als nostres veïns, així que hi votarem a favor”. 

13:55
   

El Ple vota en contra de descartar més hotels al centre 

La proposició del comuns demanava que el govern descarti obrir més hotels al centre de Barcelona, sigui quina sigui la seva tipologia, per protegir els veïns de la pressió turística i els efectes que provoca, com l’especulació immobiliària o la pèrdua d’identitat dels  barris. Cap altre grup hi ha donat suport i, de fet, PSC i ERC, que van pactar el darrer PEUAT amb els comuns en el mandat anterior, s’han abstingut.  

PSC ⬛ ABSTENCIÓ. Laia Bonet: “Defensem que no cal més turisme però sí millor turisme. Aquest debat el tindrem en el marc de la revisió del PEUAT, que necessàriament hem d’entomar aquest mandat”. 

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Damià Calvet: “Volen fer de Barcelona una ciutat petita i estigmatitzar el sector turístic i immobiliari. S’ha de regular, però regular bé”. 

BComú ✅ A FAVOR. Janet Sanz: “Ciutat Vella té 100.000 places turístiques. De veritat creuen que falten més hotels? Volen debatre el PEUAT per permetre hotels al centre“. 

ERC ⬛ ABSTENCIÓ. Jordi Coronas: “El model d’ERC no és el de la barra lliure. La seva proposta pretén marcar una campanya de qui són l’esquerra de debò i és hipòcrita. No ens cal fer-los seguidisme”. 

PP ❌ EN CONTRA. Àngels Esteller: “Hem de tenir oferta de places d’hotels competitiva i més àmplia perquè si no posem en risc el turisme de congressos. Hem de compatibilitzar la millora turisme i la vida als barris. Els hotels regeneren els barris”. 

Vox ❌ EN CONTRA. Liberto Senderos: “Els fa al·lèrgia tot el que comporti activitat empresarial. No volen res que generi riquesa a Barcelona”. 

13:26
   

S’elaborarà un informe sobre el dèficit de les balances fiscals

S’aprova la proposició de TriasxBCN per elaborar un informe sobre el dèficit de les balances fiscals i l’incompliment d’inversió en infraestructures. 

TrasxBCN  ✅ A FAVOR Xavier Trias “Això no és una ciutat gran, és la capital de Catalunya. Portem massa temps perdut”. 

PSC ❌ EN CONTRA Maria Egènia Gay “Votarem en contra, perquè no s’ha acceptat l’esmena que proposàvem. No som partidaris de plantejaments que descontextualitzen. No podem parlar de compliment pressupostari sense parlar de l’aprovació pressupostària”.   

BComú  ✅  A FAVOR Marc Serra “Als comuns sempre ens trobaran en la defensa de les inversions que necessita el país. El nostre vot serà favorable”. 

ERC ✅ A FAVOR Jordi Castellana “Els drets civils i polítics són la base de la democràcia. Reitero el vot a favor de la iniciativa”. 

PP ❌ EN CONTRA Juan Milián “Junts ens presenta el ‘max mix’ del procés. ‘Espanya ens roba’. Doncs que malament ho han fet els nacionalistes”. 

Vox ❌ EN CONTRA Gonzalo de Oro-Pulido “Els senyors de Junts estan crescudets. Ens porten una autèntica antologia del disbarat”.   

12:53
   

S’aprova el Pla especial per a l’ampliació del MACBA 

El Ple Municipal ha donat llum verda al pla d’ampliació del MACBA, que permetrà, també encarar, més endavant la reforma de la plaça dels Àngels. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament que s’ha fet a instància del Consorci del MACBA. Va ser a principis de mes que va presentar la proposta guanyadora d’ampliació del museu, que es farà davant de la Capella dels Àngels. El projecte té l’oposició d’entitats veïnals.

PSC ✅ A FAVOR. Laia Bonet: “Fa una setmana aquesta votació va tenir una altra posició per part dels comuns. Sobren les paraules”. 

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Damià Calvet “Des de Junts sempre hem estat a favor d’aquesta manera d’entendre els equipaments. Portarà més usos a la plaça, més verd, més ombra i més vida”. 

BComú ⬛ ABSTENCIÓ. Janet Sanz “Li vaig demanar que es reunissin amb els veïns abans de portar el pla al consell plenari. Li demanem que retirin el punt, que facin la feina ben feta“. 

ERC ✅ A FAVOR. Eva Baró “Hi ha un consens més que suficient i travat. Demanem que en els propers àmbits, es treballi el consens”. 

PP ✅ A FAVOR. Víctor Martí: “El pla parla sobre la reforma del MACBA, no sobre la plaça, que caldrà seguir parlant amb els veïns”. 

Vox ⬛ ABSTENCIÓ. Gonzalo de Oro-Pulido: “Ens abstindrem, però hem de dir que, si deixem que ens boicotegin el ple, això es convertirà en un costum”. 

Així serà l’ampliació del MACBA: una gran porxada a la plaça dels Àngels

12:40
   

Crits dels veïns contraris a l’ampliació del MACBA 

Veïns contraris a l’ampliació del MACBA han escridassat el govern quan s’ha presentat el projecte d’ampliació del museu a la plaça dels Àngels. Precisament aquesta setmana, prop de 200 veïns s’han concentrat per denunciar que el projecte restarà 1000 metres quadrats d’espai públic. Collboni els ha reprès perquè no permetien el funcionament amb normalitat de la sessió i, finalment, ha demanat als agents de la Guàrdia Urbana que els fessin sortir de la tribuna de convidats. plenari març protesta macba

12:32
   

L’alcalde recorre a la qüestió de confiança per salvar els pressupostos 

L’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat a la fi de la votació que ha tombat els pressupostos del 2024 que Barcelona tindrà comptes municipals els 2 de maig. El motiu és que recorrerà a la qüestió de confiança, el mecanisme que té l’alcalde per tirar endavant els comptes. 

“Barcelona tindrà pressupostos a la primavera com vaig dir, i la meva intenció és blindar Barcelona de la inestabilitat” ha assegurat Collboni, que també ha agraït a ERC haver aconseguit aquest acord.   

El Ple de Barcelona tomba el pressupost 2024: Collboni convoca una qüestió de confiança

12:28
   

Trias: “No he votat al pressupost perquè no vol governar amb nosaltres” 

El líder del Grup Municipal de TriasxBcn, Xavier Trias, no ha participat del debat previ a la votació dels pressupostos, sinó ren nom del grup ha intervingut el regidor Ramon Tremosa. Ara bé, ha aprofitat la seva intervenció per presentar la proposició del grup per dir la seva. “Jo he votat en contra del pressupost perquè no vol governar amb nosaltres, perquè estan sotmesos als interessos del senyor Illa i del senyor Sánchez. No m’ho tiri a la cara, no ens enredin més, s’ha de ser honest”, ha etzibat Trias a Collboni. 

12:25
   

Collboni acusa Colau d’”irresponsabilitat”

Una vegada ha anunciat que recorreria a la qüestió de confiança, Jaume Collboni s’ha dirigit a Ada Colau per retreure-li que “mai havia vist tanta irresponsabilitat junta en tan poc temps. La seva actitud ha bloquejat tres pressupostos progressistes”, i ha afegit que “és un greu error que nomes beneficia dreta i ultradreta” Tot i així, ha aclarit que els pressupostos tiraran endavant.  

Prèviament, Colau ha etzibat a l’alcalde: “Ja li hem fet molts vots de confiança”. També li ha recordat: “El vam votar alcalde, però vam treure pràcticament els mateixos vots, només ens van superar per 300 vots, no representen més ciutadania que nosaltres”. 

11:14
   

Comença el debat del pressupost de l’Ajuntament del 2024

El tinent d’alcaldia d’Economia i Hisenda, Jordi Valls, presenta el pressupost municipal per al 2024 i explica la resolució de les al·legacions presentades. El pressupost, de 3.800 milions d’euros, “és el més elevat de la història, en què la partida social creix més i ocupa més espai, i el més proper perquè dona resposta a les necessitats als 73 barris”, ha defensat Valls. Ha assegurat que el govern no renunciarà a aquest pressupost i ha demanat als grups el vot a favor dels comptes, tot i que no té assegurats suficients suports per tirar-lo endavant.

11:09
   

Mesures per evitar l’abús de pantalles per part d’adolescents 

Encara en la part executiva, el govern presenta la mesura de govern que inclou 50 propostes per reduir l’exposició dels adolescents a les pantalles i minimitzar possibles addiccions. Una bateria d’iniciatives que inclou cursos de la Guàrdia Urbana  per a joves d’entre 11-14 anys amb consells per connectar-se amb seguretat i evitar riscos.   

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, ha destacat que això permetre situar Barcelona com a “ciutat referent dels drets digitals dels menors i també de l’humanisme tecnològic”.  

Barcelona impulsa cursos per als adolescents per evitar addiccions a les pantalles

10:25
   

L’informe anual de la Sindicatura de Greuges de Barcelona se centra en el model d’allotjaments d’urgència 

El plenari arrenca amb la intervenció del síndic David Bondia que detalla algunes de les propostes de millora per a l’Ajuntament de Barcelona recollides al seu informe anual. Aquest organisme demana revisar el model d’allotjaments d’urgència, argumentant que molts establiments on es deriven persones desnonades no són adequats i estan allunyats del barri d’origen.  

Bondia també ha fat una crida a l’Ajuntament perquè revisi l’atenció al sensellarisme per garantir una actuació transversal i coordinada dels diferents serveis. 

Des de la sindicatura també demanen millorar l’adjudicació de les empreses adjudicatàries del SAD (Servei d’Atenció Domiciliària) per millorar la qualitat del servei i la formació de les persones treballadores.  

El síndic també anuncia la posada en marxa d’una comissió per reparar els danys dels abusos sexuals a alumnes d’escoles de Barcelona. L’ojectiu es reparar el dany a través del diàleg i prevenir futurs casos.  

10:02
   

Comença el plenari

Han entrat els regidors dels diferents grups municipals al saló de plens i tot seguit, l’alcalde ha donat el tret de sortida de la sessió amb la part informativa. Ha donat pas al síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, que avui presenta l’informe anual de la Sindicatura.

09:55
   

Les propostes dels grups

En la part d’impuls i control al govern, Trias per Barcelona reclamarà un informe sobre l’incompliment de l’estat en les inversions en infraestructures a la ciutat. Per la seva banda, els comuns demanaran el compromís de Collboni per no fer cap més hotel al centre. En canvi, ERC buscarà el suport del ple per constatar “el greu perjudici” per Barcelona de no tenir pressupostos a la Generalitat.

El PP demanarà un paquet de beneficis fiscals per a famílies, autònoms i empreses, mentre que Vox reclamarà que la Guàrdia Urbana impedeixi “talls il·legals” de carrers. En el torn de preguntes, BComú farà un prec a l’alcalde per fer més eixos verds com el de Consell de Cent i els populars burxaran Collboni preguntant-li per “la paràlisi del govern”. Des de TriasxBCN reclamaran un centre memorial per a víctimes del terrorisme.

09:50
   

Informe del síndic

El ple de març arrenca amb l’informe anual de la Sindicatura de Greuges de Barcelona. El síndic, David Bondia, exposarà al plenari les actuacions i queixes rebudes el 2023, que van servir de base per demanar una revisió del model d’allotjaments d’urgència. A més, l’executiu municipal presentarà una mesura de govern pel benestar digital, que reserva 6 M € per als propers quatre anys per evitar addicions dels joves a les xarxes socials.

09:46
   

El pressupost, protagonista d’aquest ple, sense prou suports

L’alcalde, Jaume Collboni, no ha aconseguit assegurar-se prou vots per tirar endavant el pressupost municipal del 2024. La votació perduda al plenari empeny l’alcalde a una qüestió de confiança per aprovar el pressupost. Aquest mecanisme que preveu la llei dona 30 dies a l’oposició per presentar una moció de censura. Si no prospera (com és d’esperar perquè caldria posar d’acord TriasxBCN, Colau i el PP), passats els 30 dies, el pressupost quedarà automàticament aprovat. Per activar la qüestió de confiança caldrà convocar un ple extraordinari, previsiblement la setmana que ve.

Els comuns mantenen el no al pressupost de Barcelona: l’última reunió amb el PSC acaba sense acord

09:30
   

Bon dia! De seguida comencem el minut a minut del plenari municipal del mes de març, que arrenca a les 10 h del matí.