questio confiança que es com funciona barcelona

Finalment l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, no ha aconseguit aquest divendres els suports suficients al ple de l’Ajuntament per aprovar la proposta de pressupost per al 2024 i, per tant, optarà a una qüestió de confiança. És un mecanisme que preveu la Llei orgànica del règim electoral general i que dona la possibilitat als governs en minoria d’aprovar pressupostos si no aconsegueix prou vots a favor.

Al ple, el PSC només tenia garantit el suport d’ERC, amb qui va signar un acord pressupostari, mentre que la resta de l’oposició hi ha votat en contra. També ho han fet els comuns, que van votar a favor en el primer tràmit dels comptes, però que han optat pel no a l’aprovació definitiva perquè Collboni no els vol al govern.

Com funciona una qüestió de confiança?

Per activar la qüestió de confiança, l’alcalde haurà de dur a votació en un ple extraordinari el pressupost tombat, vinculat a aquest mecanisme. Aquesta sessió es farà el pròxim dimecres, 27 de març. A partir d’aquell dia, s’obrirà un termini de 30 dies (fins al 2 de maig) en què l’oposició podrà teixir una majoria alternativa a Collboni. L’escenari és poc probable perquè caldria posar d’acord TriasxBCN, els comuns i el PP.

Si passats els 30 dies no es presenta o no prospera cap moció de censura a l’alcalde, el pressupost que el ple haurà rebutjat quedarà automàticament aprovat i Collboni ratificarà la confiança. En el cas dels comptes del 2024, s’espera que això passi cap a finals d’abril.

Quins alcaldes han fet qüestions de confiança?

El mecanisme de la qüestió de confiança no és nou a l’Ajuntament de Barcelona, sinó que —de fet— els darrers governs municipals en minoria hi han hagut de recórrer més d’una vegada per aprovar alguns pressupostos. El cas més recent és el d’Ada Colau, que va utilitzar la qüestió de confiança per aprovar els comptes del 2017 i del 2018. Abans, el 2014, Xavier Trias també va fer servir aquest mecanisme en una ocasió.

Ara bé, la qüestió de confiança té algunes limitacions: un alcalde no en pot fer més de dues en un sol mandat, i la llei prohibeix fer servir el mecanisme l’últim any de mandat. Per tant, si ara Collboni opta a una qüestió de confiança, només podria tornar-ne a fer servir una altra per aprovar el pressupost del 2025 o del 2026.