Quan falten poques hores perquè l’Ajuntament de Barcelona voti el pressupost del 2024, els comuns mantenen el “no” als comptes del govern de Jaume Collboni. Els d’Ada Colau han confirmat el vot aquest dijous a la tarda després que la reunió a què han estat citats amb el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, hagi acabat sense acord. En un comunicat, BComú ha assegurat que el PSC no ha presentat cap proposta per a un acord de mandat.

Amb el “no” dels comuns confirmat, l’alcalde, Jaume Collboni, no podrà aprovar el pressupost al ple d’aquest divendres. El PSC només té assegurat el vot a favor d’ERC, amb qui va signar un acord pressupostari, però la resta de l’oposició hi votarà en contra. Això empeny l’alcalde a una qüestió de confiança. El mecanisme dona 30 dies a l’oposició per presentar una moció de censura i, si no prospera, els comptes s’aproven automàticament.

La proposta del PSC

Fonts socialistes han assegurat que el 8 de març van presentar als comuns un document que recull el 90 % de les propostes pressupostàries que havien plantejat els d’Ada Colau amb 90 M € pel 2024 i 300 milions per a tot el mandat. El document, a què ha tingut accés betevé, es compromet a mantenir la reserva del 30 % “fent-la eficaç” i prohibir nous hotels al centre “excepte casos singulars”.

Pel que fa a la connexió del tramvia, que els comuns volen fer arribar a Francesc Macià sense dilació, el document del PSC es compromet a “treballar un acord polític i social”. Els socialistes també es comprometien a millorar i ampliar la xarxa de carrils bici, així com consolidar el dentista municipal i avançar en la creació d’un servei municipal d’òptica, promesa electoral de Colau.

Poques esperances en la reunió

En una roda de premsa aquest migdia, la portaveu de BComú, Janet Sanz, ha admès poques expectatives per variar el vot, que només podria canviar si Collboni els presentava un acord de govern. “Collboni i el govern municipal han de triar i queden hores”, ha apuntat Sanz, que ha afegit “el que ha passat les darreres setmanes no anticipa que hi pugui haver molts canvis en aquesta reunió”.

La portaveu dels comuns ha insistit que per donar suport al pressupost necessiten un acord de mandat perquè el PSC no vulgui desfer polítiques de Colau com la reserva del 30 % o el veto d’hotels al centre. Janet Sanz ha explicat que des que van donar suport a la investidura de Jaume Collboni, els comuns han estat esperant un pas del PSC per acordar un govern de coalició, però que “falta voluntat política” per part dels socialistes.

La portaveu de BComú ha criticat que Collboni hagi fet taules per abordar el pressupost i un possible pacte de govern amb TriasxBCN i després amb ERC “però amb nosaltres no”. I ha lamentat que els comptes que es votaran no incloguin partides per continuar fent superilles, protegir els entorns escolars o impulsar la regeneració urbana d’habitatges.