Tots els alumnes de sisè de l’Escola Brasil de Provençals del Poblenou tenen telèfon mòbil propi. Els darrers en aconseguir un dispositiu ha estat aquest darrer Nadal, amb 11 anys. Ja tenien moltes ganes perquè la majoria dels seus companys de classe ja en tenien un i no volien ser menys. Però n’hi ha que van rebre el seu primer mòbil quan tenien nou o 10 anys. D’altres, fins i tot abans, als set o vuit. L’alumne més primerenc assegura que la família li va facilitar un dispositiu propi amb només cinc anys.

La tutora del grup, Sònia Hernández, assegura que cada cop tenen mòbil propi abans. A l’escola el poden portar però no el poden treure. Així com l’any passat van tenir certs conflictes amb alumnes que el treien durant l’horari lectiu i fins i tot havien fet gravacions, aquest curs l’alumat té molt clar que mòbil i escola és un binomi incompatible.

De cara al curs vinent, 2024-25, tots els centres de secundària hauran de regular-ne l’ús i a primària estaran prohibits. Cada cop hi ha més famílies que consideren que el mòbil s’hauria de donar als 16 anys. Una revolta que va començar la tardor de l’any passat per part de famílies del Poblenou i que s’ha anat estenent.

Barra lliure o certes limitacions amb les pantalles

Un cop surten del centre els alumnes ja poden encendre els mòbils i molts és el primer que fan. Un cop són a casa, cada família és un món pel que fa al control parental. Hi ha famílies que limiten als seus infants el temps d’exposició i l’ús que en fan, però d’altres no perquè, segons la tutora, en molts casos no són conscients dels perills als quals s’exposen els infants quan tenen una pantalla i connexió a internet.

Confien molt en els seus fills i de vegades som els mestres els que els diem: “Compte que està passat això, que estan accedint a llocs que no han d’accedir-hi!” Sempre els dic a les famílies que no donen un telèfon als seus fills, que els donen molt més“. De fet, des de l’Escola Brasil consideren que seria interessant que les famílies també rebessin formació sobre l’ús responsable de les pantalles, que aniria en benefici dels infants.

El taller Pantalles segures de la Guàrdia Urbana es consolida

L’Ajuntament vol potenciar el benestar digital de la infància i adolescència de la ciutat amb una cinquantena de mesures. Una n’és la de mantenir i ampliar la cobertura del taller Pantalles segures que la Guàrdia Urbana ofereix a l’alumnat de cinquè i sisè de primària i primer i segon de l’ESO. El taller s’imparteix des del curs 2017-18. Tot i que els continguts són semblants per als quatre cursos, al cicle inicial de l’ESO els agents incideixen molt més en la prevenció de violències, com pot ser els perills del sèxting i les tecnoaddiccions. El curs 2022-23 es van fer 567 sessions amb la participació de més de 13.000 alumnes.

Què fan els nens d’11 anys amb el mòbil?

Els alumnes de sisè de l’Escola Brasil utilitzen el mòbil per accedir a les xarxes socials com pot ser Instagram, Facebook o TikTok. També fan servir WhatsApp per xatejar i fer trucades, molts cops amb els mateixos companys de classe. Expliquen a betevé que tenen grups de WhatsApp per amistat, però no tenen cap amb tots els alumnes de la classe. Jugar als videojocs és un altra dels usos habituals. Entre els que més triomfen es troben Clash Royale o Brawl Stars.