La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha presentat aquest dimecres l’informe anual 2023 amb les actuacions fetes arran de les queixes rebudes, molts centrades en l’habitatge. És per això que ha fet un decàleg de peticions prioritàries a l’Ajuntament de Barcelona, al qual demana revisar el model d’allotjaments d’urgència, arran dels diversos endarreriments detectats a l’hora d’ubicar persones desnonades o a les quals ha calgut buscar habitatge de forma urgent.

Falten allotjaments i estan lluny del barri

En aquest sentit, el síndic considera que hi ha manca d’allotjaments disponbles, i els que hi ha, estan lluny respecte al barri d’origen o estan en males condicions. Per això, demana fer canvis en el sistema actual per fer un ús més eficient dels recursos i garantir que els allotjaments d’urgència requereixin els mínims necessaris.

També demana al consistori abordar d’una forma més global el sensellarisme i assenyala dificultats per tramitar l’empadronament de les persones que no tenen domicili fix. Aquesta entitat també reclama una gestió més eficient del parc d’habitatge públic, ja que detecta una “manca de comunicació fluïda entre el veïnat del parc públic d’habitatge i l’Ajuntament”.

Les conseqüències del turisme a la ciutat

Des de la sindicatura subratllen les queixes rebudes pels problemes de convivència generats pel turisme i demananen a l’Ajuntament mitigar alguns usos intensius de l’espai públic. En concret apunten a una alta ocupació de les terrasses i un excés de motocicletes aparcades a la vorera, temes recurrents de les queixes de la ciutadania, juntament amb el soroll.

Al llarg del 2023 la sindicatura ha fet 1.201 intervencions, 583 són queixes de la ciutadania, 10 actuacions d’ofici i 608 assessoraments. Aquestes actuacions s’han convertit en 596 resolucions de la institució. Segons la sindicatura, un 86,4 % de les recomanacions que han fet han estat acceptades, totalment o parcialment per l’Ajuntament.