El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha tombat el pressupost municipal per al 2024. El govern de l’alcalde, Jaume Collboni, només ha rebut el suport d’ERC, mentre que la majoria de l’oposició (TriasxBCN, BComú, PP i Vox) hi ha votat en contra. El revés del plenari empeny l’alcalde a una qüestió de confiança. Per activar el mecanisme, Collboni ha convocat un ple extraordinari el 27 de març, en plena Setmana Santa.

Aquest mecanisme, que preveu la llei, dona 30 dies a l’oposició per presentar una moció de censura. Si no prospera, passats els 30 dies, el pressupost quedarà automàticament aprovat. En el torn final del debat, l’alcalde ha confirmat que “Barcelona tindrà pressupost el 2 de maig”, quan venci el termini de la qüestió de confiança. “La meva determinació és blindar Barcelona de la inestabilitat política”, ha sentenciat.

Sintonia amb ERC, distància amb BComú

El debat ha fet evident la sintonia del PSC amb ERC (amb qui va signar un acord pressupostari) i la distància amb els comuns pel “no” als comptes. Collboni ha reprotxat a Ada Colau “la irresponsabilitat” de tombar tres pressupostos (el de Barcelona, el de la Generalitat i els de l’Estat): “aquest boicot és un greu error que només beneficia la dreta i l’extrema dreta”.

Collboni Alamany ple
A l’inici del ple, l’alcalde, Jaume Collboni, s’ha apropat a la líder d’ERC, Elisenda Alamany, per saludar-la

Al seu torn, Colau ha atribuït la responsabilitat del fracàs a l’alcalde, però ha allargat la mà a Collboni “si canvia d’opinió” i vol un govern ampli. L’exalcaldessa ha justificat el vot en contra per no fer “un xec en blanc” i que després el govern desmuntés polítiques amb el seu segell. Des d’ERC, Elisenda Alamany ha qualificat de “bon acord” el pacte pressupostari amb el PSC, i ha criticat el no dels comuns “quan defensen governs progressistes”.

Trias i PP retreuen a Collboni l’acord amb ERC

Ramon Tremosa (TriasxBCN) ha assegurat que veu Collboni “desorientat”. “L’alcalde avui està més sol que fa 10 mesos”, ha dit Tremosa, en relació a l’únic suport d’ERC als comptes i ha recriminat al PSC no haver volgut negociar amb el seu grup. El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha replicat que “el currículum de Junts ens genera desconfiança”, en al·lusió al paper del partit al Congrés dels Diputats.

Des del PP, Daniel Sirera ha afirmat que el pressupost és “com el de Colau, però amb l’estelada d’ERC”, i ha recriminat a Collboni que hagi triat els republicans com a socis: “no és una bona opció per a Barcelona”. Gonzalo de Oro (Vox) s’ha desmarcat dels comptes perquè “volen seguir destruint Barcelona, en aixo no comptin amb nosaltres”.

Les xifres del pressupost

El pressupost que el plenari ha rebutjat arriba als 3.807 milions d’euros, la xifra més elevada fins ara. En global, puja un 5,9 % respecte del 2023. Els comptes inclouen una despesa corrent de 2.940 M € i unes inversions per valor de 777 M €. Des de l’1 de gener, el consistori té el pressupost prorrogat i així continuarà fins que es resolgui la qüestió de confiança.